Gemeente Den Helder

29-06-2005 Inspraak Wijkcentrum Nieuw Den Helder wordt vervolgd

De inspraakavond die op donderdag 16 juni in het toekomstige wijkcentrum (dansschool Corma) werd gehouden had een wat stroef begin. Wethouder Jan de Groot benadrukte in zijn openingswoord dat de gemeente het doel heeft om zonder enige voornemens en plannen vooraf, aan de bewoners te vragen wat zij met het wijkcentrum willen. Er ligt op dit moment alleen nog maar een plan om van dit gebouw een wijkcentrum te maken. De invulling van het programma is aan de bewoners, zei De Groot. Eerst de inhoud, dan de vorm en de kosten, vulde wethouder Waltmann later aan. Toen dat uitgangspunt duidelijk was kwam er een stroom van reacties en suggesties los.

De eerste reacties varieerden van aanbiedingen van verschillende organisaties om het beheer van het wijkcentrum voor hun rekening te nemen tot en met de opmerking dat er een ringleiding voor slechthorenden aangelegd zou moeten worden. Onder leiding van wethouder Jan de Groot en na de pauze van Martin van der Maas, de wijkmanager, ontspon zich een levendige discussie waaruit een hoop zeer bruikbare suggesties naar voren zijn gekomen. Zoals de opmerking dat de verschillende buurthuisfuncties professionele begeleiding zouden moeten hebben. Voor weer andere activiteiten die men graag zou zien, werd de suggestie gedaan bijzondere bouwkundige voorzieningen te treffen. Wethouder Waltmann wees in dat kader op de woning die bij de dansschool hoort en waar natuurlijk ook ruimte zal zijn om sommige van de gewenste functies onder te brengen. Hij vertelde eventuele latere aanpassingen zeker niet uit te sluiten en wees daarbij op de noodzakelijke procedures, die voor dat soort ingrepen behoorlijk wat tijd in beslag kunnen nemen. Zijn streven is binnen een half jaar voortgang te kunnen melden, maar een aantal activiteiten kan wat hem betreft op korte termijn een plaats in het wijkcentrum krijgen.

29-06-2005
bredere opkomst gewenst
Een belangrijke reactie vanuit de zaal was de opmerking dat er opvallend weinig andere bevolkingsgroepen dan de autochtonen uit de wijk aanwezig waren. Er is weliswaar huis-aan-huis gefolderd en de bijeenkomst is in de krant aangekondigd, maar de uitnodiging is blijkbaar niet duidelijk genoeg overgekomen. Voor de volgende bijeenkomst wordt bekeken hoe we dat opkomstprobleem kunnen oplossen. Dat overleggen we ook met belangrijke contactpersonen uit de diverse doelgroepen.
Waltmann kondigde in zijn afsluitende woorden aan dat dit zeker niet de laatste bijeenkomst was die over dit onderwerp is gehouden. Er zijn al veel suggesties gedaan, maar we willen graag nog meer ideeën die vanuit de nu ontbrekende bewonersgroepen moeten komen. Dan kan een definitieve inventarisatie worden gemaakt. Wordt dus vervolgd!