Groen!

Brussel, 29 juni 2005

Euro-parlement wil giftige stoffen uit Barbiepoppen

Europa wil een ban op giftige ftalaten in speelgoed. De verschillende fracties in het Europees parlement hebben daarover een compromis bereikt. Maandag spreekt het Europees Parlement zich in plenaire zitting in Straatsburg uit over de ban op giftige ftalaten in speelgoed.

Ftalaten zijn chemicaliën die onder meer gebruikt worden om PVC 'kneedbaar' te maken. "In heel wat plastic speelgoed zitten deze stoffen verwerkt", zegt europarlementslid Bart Staes (Groen!). "Scoubidou-bandjes en Barbiepoppen, zijn sprekende voorbeelden. Maar in bijna alle zachte PVC-speeltjes zitten ftalaten verwerkt."

Maar die stoffen stellen onaanvaardbare gezondheidsrisico's. Ze verstoren de ontwikkeling van foetussen en jonge kinderen, gooien de hormoonhuishouding in de war en onderdrukken het immuunsysteem.

"In een recente studie van de University of Rochester uit New York blijkt dat jongetjes tussen de twee en de twintig maanden die blootgesteld zijn aan ftalaten hun mannelijkheid verliezen. Ftalaten onderdrukken de werking van testosteron, het hormoon dat onder meer zorgt voor de ontwikkeling van de geslachtsdelen. Het is onaanvaardbaar zulke stoffen te verwerken in speelgoed," gaat Bart Staes verder.

Daarom hebben de verschillende fracties van het Europees Parlement een deal gesloten om de stoffen te verbieden in speeltjes die kinderen in hun mond kunnen stoppen.

"Scoubidou-bandjes en het hoofd van Barbiepoppen bijvoorbeeld, zullen een jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn vrij moeten zijn van ftalaten," besluit Bart Staes (Groen!).

Detox-campagne van WWF Zie het origineel