Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200308312/1
Beroepen van de "Stichting tot Behoud leefmilieu Buggenum, Haelen, Horn, Nunhem en naaste omgeving", van de "Stichting Studiegroep Leudal e.o.", van de "Stichting Milieufederatie Limburg" en van de colleges van burgemeester en wethouders van Roggel en Neer, Swalmen en Haelen tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan Nuon Power Buggenum. De vergunning is verleend voor het opwekken van elektriciteit door middel van het vergassen van kolen en afvalstoffen (biomassa) aan de Roermondseweg 55 in Buggenum. De vergunning is verleend voor een periode van tien jaar. In beroep wordt gesteld dat in de milieueffectrapportage ten onrechte geen onderbouwing is gegeven van de wijze waarop onder meer emissieconcentraties zijn berekend. Voorts richt het beroep zich onder meer - tegen het al dan niet onvolledig zijn van de vergunningaanvraag en de normen van zware metalen.


* 200404318/1
Hoger beroep in verband met de gedeeltelijke verstrekking door de minister van Binnenlandse Zaken van een inzagedossier aan een inwoner van Groningen. Aan deze persoon is in het najaar van 2002 een inzagedossier van 90 pagina's verstrekt met (persoons) gegevens over de periode 1973 tot 1992. Hij wil echter ook inzage krijgen in de gegevens over de periode 1992 tot december 1997. Ook heeft hij verzocht om inzage in zijn volledige dossier, waarbij hij heeft gesteld dat het inzagedossier onjuistheden bevat en niet volledig is, omdat daarin informatie van een later bekend geworden informant van de BVD (nu; AIVD) ontbreekt. De rechtbank in Den Haag heeft in april 2004 een eerder beroep ongegrond verklaard.


* 200408244/1
Hoger beroep in verband met de vergunning die het college van B&W van Texel heeft verleend voor het bouwen van een groepsverblijfsruimte en een toiletvoorziening in De Koog. De rechtbank in Alkmaar heeft in augustus 2004 een eerder beroep tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat het bouwplan is voorzien op een afstand van meer dan 10 meter van de openbare weg. Op grond van de gemeentelijke Bouwverordening moet er dan een verbindingsweg aanwezig zijn tussen de toegang en de openbare weg die geschikt is voor verhuisauto's, vuilnisauto's, ziekenauto's, et cetera. Het college van B&W kan zich niet in de uitspraak van de rechtbank vinden en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het college miskent de rechtbank dat de verbindingsweg die vanaf de openbare weg naar de accommodatie leidt, zelf ook een openbare weg is.


* 200408374/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing door het college van B&W van Den Haag om ontheffing te verlenen voor de uitbreiding van een café met een automatiek op de Melis Stokelaan in Den Haag. De eigenaar had om deze ontheffing op grond van de Leefmilieuverordening verzocht. De eigenaar wil in de ruimte naast zijn café een aantal automaten met etenswaren en frisdranken plaatsen. Bezoekers kunnen dan hun waren staand eten of meenemen. Het college van B&W heeft de ontheffing niet verleend, omdat de automatiek volgens hem tot een achteruitgang van de woon- en werkomstandigheden in het gebied zal leiden. Het college heeft daarbij ook gewezen op de aanwezigheid van een scholengemeenschap en een partycentrum in de omgeving. De eigenaar is van mening dat de plaatsing van een automatiek het karakter van het bestaande horecabedrijf niet verandert. De rechtbank in Den Haag heeft een eerder beroep van de eigenaar tegen de afwijzing in september 2004 ongegrond verklaard. De eigenaar heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200408993/1
Beroepen van drie inwoners van Ridderkerk tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Ridderkerk-Oost" van de gemeente Ridderkerk. Het bestemmingsplan geeft een planologische regeling voor de wijk 'Ridderkerk-Oost'. Het maakt de bouw mogelijk van een gezondheidscentrum met een apotheek aan de Jan Luykenstraat en een achttal herenhuizen en een appartementencomplex op de herontwikkelingslocatie " 's Gravenhof" aan de Burgemeester de Zeeuwstraat. In beroep wordt gesteld dat de bouw van het gezondheidscentrum met een apotheek een duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau ten aanzien van apotheken in Ridderkerk tot gevolg zal hebben. Voorts wordt gesteld dat door de bouw van woningen het woon- en leefklimaat in de wijk onaanvaardbaar zullen worden aangetast. Er zal parkeerhinder ontstaan. Ook zullen niet onderheide woningen beschadigd raken door de bouwwerkzaamheden.


* 200409143/1, 200409158/1, 200409162/1, 200409165/1, 200409178/1, 200409193/1 en 200409199/1
Beroepen van zeven maatschappen en inwoners van de provincie Drenthe tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van die provincie waarbij is vastgesteld welke gebieden in de provincie Drenthe deel uitmaken van de ecologische hoofdstructuur EHS. Dat besluit is gebaseerd op de Wet ammoniak en veehouderij. In beroep wordt gesteld dat er mogelijk onbevoegd kwetsbare gebieden zijn vastgesteld, er procedurele fouten zijn gemaakt en er geen rekening is gehouden met toezeggingen van de toenmalig minister Pronk betreffende de begrenzing van de EHS.


* 200410259/1
Beroep van een staalconstructiebedrijf uit Gilze tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Vijfhuizenbaan 10" van de gemeente Gilze en Rijen. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het perceel aan de Vijfhuizenbaan dat in het buitengebied van de gemeente Gilze en Rijen ligt. Er bevindt zich een metaalconstructiebedrijf, een bedrijfswoning en een kantoor. Het bestemmingsplan maakt een uitbreiding van de bebouwing mogelijk met 800 m2. Deze uitbreiding heeft het college goedgekeurd. Daarnaast wordt een uitbreiding van het bedrijfsperceel mogelijk gemaakt ten behoeve van de buitenruimte met de bestemming "Niet-agrarisch bedrijf". Deze uitbreiding bedraagt ongeveer 42 meter in westelijke richting. In beroep wordt betoogd dat ten onrechte aan dit deel van het bestemmingsplan goedkeuring is onthouden omdat ten onrechte is gekeken naar het beleid voor de Groene Hoofdstructuur.