--------------------------------------------------------------------------
Belangrijkste drie technologieën voor ontwikkelen van SOA volgens Europees
                                onderzoek                                 
--------------------------------------------------------------------------

Europese ontwikkelaars benadrukken moeilijkheden bij integreren van proprietary applicatielagen Amstelveen, 29-06-2005

BEA Systems (Nasdaq:BEAS), leverancier van zakelijke infrastructuursoftware, heeft de resultaten bekend gemaakt van een onafhankelijk Europese onderzoek onder ruim achthonderd ontwikkelaars. In het onderzoek kwamen webservices, message brokering en enterprise service bus naar voren als de nuttigste technologieën voor het ontwikkelen, inzetten en beheren van een service-georiënteerde architectuur (service oriented architecture of SOA). 69% van de respondenten benadrukte het belang van een messaging infrastructuur die meerdere protocollen ondersteunt. Uit het onderzoek bleek ook dat SOA meer gebruikt wordt in Europa: 60% van de respondenten is van plan om in de komende zes maanden een service-georiënteerde architectuur in te zetten.

"De druk en uitdagingen waarmee Europese ondernemingen geconfronteerd worden, vereisen een veel sterkere aansluiting van IT met de organisatiedoelstellingen en -strategieën," aldus Neil Ward-Dutton van het IT-adviesbureau Macehiter Ward-Dutton. "Centraal hierbij staat een service-georiënteerde benadering die alle aspecten van IT omvat, maar die begint met een herwaardering van de applicatie architectuur."

Hoewel bijna 90% van de respondenten webservices belangrijk vindt bij de ontwikkeling van SOA, zijn concurrerende webservices standaarden een belangrijke zorg, gevolgd door de complexiteit die komt kijken bij het ontwikkelen van SOA. Echter, bijna de helft (49%) van de onderzochte ontwikkelaars benadrukte dat een service bus de complexiteit van het ontwikkelen kan helpen verlagen en de integratie kan vereenvoudigen.

De enterprise service bus (ESB) is een opkomende technologie voor het integreren van applicaties. Het is de ruggengraat die afzonderlijke applicaties kan integreren en zo de vrije stroom van informatie in de organisatie mogelijk maakt. De huidige IT-omgevingen bestaan uit meerdere technologieën en applicatieplatformen die geen informatie kunnen delen zonder aanzienlijke softwarecodering en integratie. Volgens het onderzoek besteedt ruim de helft (51%) van de respondenten bij het integreren de meeste tijd en moeite aan de applicatielaag. Dit onderstreept de huidige worsteling met het integreren van proprietary applicatielagen of software over de verticale applicatiesilo's.

"Europese ondernemingen willen het rendement van hun IT-investering zien door resultaten zoals verbeterde efficiëntie, interoperabiliteit en service levering," legt Martin Percival uit, senior European technology evangelist bij BEA Systems. "Cruciaal voor succes bij SOA is de aanwezigheid van een vereenvoudigde service-infrastructuur die een integratielaag bevat die dynamische interacties tussen services ondersteunt. Dit kan het beste geleverd worden door een ESB, die de integratiebehoeften vervult op een service-georiënteerde manier. Een ESB is namelijk zodanig ontwikkeld dat het zich kan aanpassen aan de heterogeniteit die tegenwoordig inherent is aan IT. Een ESB kan ook de SOA-doelstelling van gedeeld hergebruik van services ondersteunen, en het beheren van service interacties vanaf de service eindpunten zelf elimineren."

BEA heeft onlangs de BEA AquaLogic Service Bus(TM) geïntroduceerd als onderdeel van zijn nieuwe AquaLogic(TM) productfamilie. Deze is ontwikkeld om de ontwikkeling en het inzetten van wendbare service-georiënteerde architecturen te versnellen door middel van een heterogene, schaalbare service-infrastructuur. De BEA AquaLogic Service Bus is later deze zomer beschikbaar en zal het eerste product van dit type zijn dat ESB-technologie verenigt met mogelijkheden voor webservices management. Het versnelt de ontwikkeling van services en vereenvoudigt het management van een SOA in heterogene omgevingen, waardoor IT sneller zakelijke services kan leveren.

Dit onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd door Evans Data Corporation in de lente van 2005 tijdens een serie van door BEA georganiseerde evenementen voor ontwikkelaars. Ontwikkelaars in heel Europa zijn ondervraagd tijdens workshops in Amsterdam, Brussel, Oslo, Arhus, Kopenhagen, Zürich, Stockholm, Frankfurt, München en Genève.

Over BEA AquaLogic
BEA AquaLogic maakt het mogelijk om services die gebouwd zijn op heterogene platformen in kaart te brengen, te beveiligen, beheren en samen te voegen door gebruik van compositie- en management tools. Hierdoor hoeven applicatiespecialisten en IT-professionals zich niet meer bezig te houden met het schrijven van code, maar kunnen zij zich richten op het samenstellen van bedrijfsprocessen die zich uitstrekken tot voorbij de organisatie en het internet. Zo kunnen zij sneller nieuwe diensten leveren aan werknemers, klanten, partners en leveranciers. Voor eindgebruikers betekent dit dat snel applicaties gecreëerd kunnen worden die zij afgestemd op hun specifieke eisen en behoeften.

--------------------------------------------------------------------------
                                   END                                    
--------------------------------------------------------------------------

Over BEA
BEA Systems, Inc. (NASDAQ: BEAS) is een vooraanstaande leverancier van zakelijke infrastructuursoftware en biedt op standaarden gebaseerde platformen om de veilige stroom van informatie en services te versnellen. De BEA productlijnen - WebLogic®, Tuxedo® en de nieuwe AquaLogicTM familie van Service Infrastructuur - helpen klanten bij het reduceren van IT-complexiteit en het succesvol inzetten van service-georiënteerde architectuur, om de flexibiliteit en slagkracht van de organisatie te vergroten. Voor meer informatie, zie bea.com.