Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 28 juni 2005

De polder in met Hansje Brinker
Legende wordt tot leven gewekt in het NAi

De legendarische Hansje Brinker wordt door het Nederlands Architectuurinstituut nieuw leven ingeblazen. De legende van de jongen die ooit vele polderbewoners redde van de verdrinkingsdood, vormt de basis voor een ontdekkingstocht voor kinderen. Deze educatieve tocht met opdrachten speelt zich af in de theatrale setting van de expositie 'Polders' in het NAi. Aan de hand van Hansje Brinker ervaren kinderen de macht van het water. 15 Grote maquettes laten op een heldere manier de spanning tussen water en land in Nederland zien. De tentoonstelling 'Polders -Een theater van land en water' is samen met de tentoonstellingen 'Three Bays' en 'Flow', de hele zomer nog te zien in het NAi.

De tocht is vernoemd naar misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende polderbewoner van Nederland; Hansje Brinker. Het jongetje dat ooit een van onze polders redde van een overstroming door zijn vinger in een lekkende dijk te steken. Kinderen die de tocht maken, komen alles te weten over Hansje en over polders. Ze krijgen bij de balie van het NAi een boekje mee met de route en mogen zichzelf opmeten om te kijken of ze met hun hoofd boven water blijven als Hansje er niet was geweest. In een animatiefilm wordt uitgelegd hoe polders gemaakt en ingericht worden. In modellen kunnen de kinderen zien hoe dat er uit ziet en vervolgens kunnen ze zelf een polder inrichten met magnetische huizen, bomen, sloten en wegen.

De tentoonstellingen
De tentoonstelling 'Polders - Een theater van land en water' gaat uitgebreid in op het verleden, het heden en de toekomst van ons beroemde polderlandschap. In de tentoonstellingszaal beleeft de bezoeker het hoogteverschil letterlijk: vanaf een dijk zijn de 15 lager gelegen polders te zien in speciaal voor deze gelegenheid gemaakte poldermaquettes , foto's en authentieke kaarten. De vijftien polderscenario's brengen samen niet alleen een ode aan het polderlandschap, maar tonen ook de conflicterende belangen die bij een verdere inrichting van het polderlandschap een rol zullen spelen.

'Three Bays' toont een vergelijkend onderzoek naar vier eeuwen leven en bouwen aan de baaien van Tokio en Amsterdam en de lagune in Venetië. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen deze drie steden die hun bestaan te danken hebben aan hun ligging aan het water. Zowel 'Polders' als 'Three Bays' zijn tot en met 4 september te zien in het NAi.

In 'FLOW - Blauw voor groen' zijn voorbeelden te zien van architectonische en landschaparchitectonische projecten waarin met de dynamiek van het water wordt mee ontworpen. Zee- en rivierwater wordt niet langer als een bedreiging gezien maar krijgt vrij spel en bepaalt zodoende het uiterlijk van de architectuur en het landschap. 'FLOW' is nog te zien tot en met 21 augustus.

Praktische informatie
Dit educatieve programma is gratis voor kinderen van 6 t/m 12 jaar (excl. entree NAi). Van 4 juli t/m 12 augustus loopt ook het Jeugdvakantie Paspoort in Rotterdam. Houders van zo'n paspoort krijgen gratis toegang, maar moeten wel een begeleider meenemen, die voor het kortingstarief van EUR 4,- naar binnen mag. Voor Jeugdvakantie Paspoorthouders ligt er bij de balie een sticker klaar.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401260 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Kijk voor uitgebreide informatie op www.nai.nl/polders

NAi persbeelden