Gemeente Culemborg

PERSBERICHT Culemborg, 23 juni 2005 Terugdringen vandalisme aan scholen

De gemeente Culemborg en de schoolbesturen slaan de handen ineen om in de toekomst het vandalisme op scholen structureel aan te pakken. Hiervoor stelden de gemeente en de scholen een plan van aanpak op. Vandalisme bij scholen komt veel voor in heel Nederland en ook in Culemborg. Daarom besloot het college van B&W van de gemeente Culemborg in 2003 om te onderzoeken welke acties mogelijk zijn om vandalisme bij scholen te beperken.

Eerder werden schoolpleinen beschouwd en gebruikt als openbare speelterreinen, deze werden dus ook niet afgesloten. Naar aanleiding van het vandalisme besloot het huidige college van B&W om schoolpleinen af te sluiten. Scholen waren hier al langer voorstander van. Om de Prins Willem Alexanderschool is inmiddels een hekwerk neergezet. Sindsdien vond er slechts één incident plaats. In overleg met de scholen wordt bekeken welke oplossing voor de school de beste is. Vandalismepreventie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente, schoolbesturen en scholen. In het plan van aanpak staan afspraken over de verantwoordelijkheid van scholen en van de gemeente Culemborg.
Zo draagt de gemeente zorg voor een snel herstel van de vandalismeschade. Het uitgangspunt hierbij is dat vandalismeschade binnen een dag wordt hersteld. Ook moet er voldoende openbare verlichting zijn om donkere hoekjes te voorkomen en het openbaar groen mag het zicht op de openbare weg niet belemmeren. De gemeente gebruikt bij het herstellen van schade vandalismebestendige materialen zoals gehard glas, anti klimijzers rond regenpijpen en stalen kappen rond schoolbellen. De scholen zullen zorgen voor een optimale inrichting van het schoolplein en ze verwijderen zwerfvuil van het plein. Ook gaan de scholen in het lesprogramma aandacht besteden aan de onwenselijkheid en de gevolgen van vandalisme.