Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Standpunt gemeentebestuur inzake POL
Ja tegen Trierveld, nee tegen Koeweide

Sittard-Geleen, 29-6-2005 - Het gemeentebestuur van Sittard-Geleen gaat akkoord met het voorstel van Provinciale Staten inzake het Provinciaal Ontwikkelingsplan (POL) Grensmaas voor wat betreft de ontwikkeling van het Trierveld ten noorden van Schipperskerk. Het provinciale voorstel over de zogeheten 'banaan van Koeweide' dat ten noorden van Grevenbicht ligt, wijst het college af. De 'banaan van Koeweide' wordt circa 5,5 meter lager opgeleverd dan het huidige maaiveld en staat naar verwacht meer dan de helft van het jaar onder water. Volgens het Sittard-Geleense gemeentebestuur past het gebied niet in het landschap en kan nadelig zijn voor de Kingbeek. Het gemeentebestuur is voorstander van één vergrote dekgrondberging in het Trierveld.

Het college wil het plan voor de vergrote dekgrondberging in het Trierveld verder uitwerken in de Sittard-Geleen variant. Op zo kort mogelijke termijn moet duidelijkheid komen over de haalbaarheid van het gemeentelijk alternatief. De gemeente maakt samen met het Consortium Grensmaas een plan op hoofdlijnen. Direct na de zomervakantie wordt overlegd met de belangengroepen. In het plan wordt op hoofdlijnen uitgewerkt in hoeverre de Sittard-Geleen variant past binnen de hoofddoelen van het Grensmaasproject. De variant moet budgettair neutraal zijn, neutraal in de grondbalans (grondaanvulling voor grindwinning) en milieutechnisch en qua natuur passen binnen de wettelijke grenzen. Het alternatief mag niet onevenwichtig zijn in de belasting van de betrokken dorpskernen. Daarmee is niet gezegd dat sprake moet zijn van een absoluut evenwicht, het moet gedragen worden in de regio en de gemeenteraad en instemming hebben van het Consortium Grensmaas.

De mogelijkheid om wijzigingen in het POL aan te brengen, staat vermeld in de Nota van Wijziging POL Grensmaas. Het college maakt om die reden geen gebruik van het beroepsrecht bij de Raad van State.

De gemeente overlegt nog met de provincie over de procedure voor de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan Grensmaas. De gemeente wil dit vooralsnog aanhouden tot einde 2005, zolang zij nog werkt aan het verkennend onderzoek voor de Sittard-Geleen variant.




Gemeente Sittard-Geleen