Groen!

Brussel, 29 juni 2005

Mensenjacht op 'De Lijn'? Groen! veroordeelt speracties rond metrostations

Mieke Vogels De Lijn organiseert regelmatig razzia's in de Antwerpse metro. Er wordt zogezegd gezocht naar zwartrijders, maar er wordt steevast geselecteerd "op kleur"; vreemdelingen zonder geldige papieren worden zonder pardon overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. "Ook mensen zonder papieren zijn mensen. Ook zij hebben recht op een menselijke behandeling. Bij dit soort acties worden vaak vaders of moeders opgepakt zonder dat de kinderen weten wat er met hun ouders is gebeurd," zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!). Zij ondervraagt deze namiddag in het Vlaams parlement minister Katleen Van Brempt. "Ik wil weten of de minister vindt dat het de taak is van De Lijn om mensen zonder papieren op te pakken," aldus Mieke Vogels. In Antwerpen (De Lijn) - maar evenzeer in Brussel (MIVB) - worden regelmatig grote razzia's georganiseerd onder metroreizigers. Zogenaamd om zwartrijders te beboeten. Maar het wordt steeds duidelijker dat de echte bedoeling van de acties is een systematische klopjacht te organiseren op mensen zonder papieren. De acties worden opgezet met veel machtsvertoon: metrostations worden hermetisch afgesloten, een heel bataljon van plaatsbewijstoezichters van De Lijn, politieagenten met honden en mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken verschijnen op het perron, de tram wordt tegengehouden en niemand mag er nog af. En vervolgens wordt iedereen gecontroleerd: op plaatsbewijzen, maar tegelijk ook op het bezit van geldige verblijfspapieren. Daarbij wordt steevast geselecteerd "op kleur": blanke tramreizigers die geen geldig vervoerbewijs kunnen voorleggen of hun abonnement "vergeten" zijn, krijgen een waarschuwing of bekeuring. Vreemdelingen moeten zich legitimeren, ook als ze wél een ticket hebben. Wanneer ze niet de juiste papieren bijhebben, worden ze meteen overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. Mensen die aan de controles proberen te ontkomen, worden nagejaagd, tegen de grond gesmeten en onder dwang afgevoerd. Vorige week woensdag, 22 juni 2005, werd in Antwerpen opnieuw een dergelijke grootscheepse speractie opgezet rond de metrostations Handel (Antwerpen Noord) en Groenplaats. "De keuze van het station "Handel" zal wel geen toeval zijn", meent Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!). "Dat metrostation is gelegen vlakbij een dienstverleningscentrum waar mensen in moeilijkheden voor dringende hulp (voedsel, medische hulp,..) terecht moeten."

Chauffeurs van De Lijn hebben het steeds moeilijker omdat ze gedwongen worden aan dit soort acties passief mee te werken. Hun uniform is overigens niet te onderscheiden van dat van hun collega-toezichters.

In kringen van hulpverleners (Protestants Sociaal Centrum, Bond Zonder Naam, Haven), wijst men erop dat van deze controleacties een zodanig intimiderend effect uitgaat dat veel mensen zonder papieren nooit meer de tram of bus durven te nemen in de stad en zo nog meer dan tevoren verstoken blijven van soms elementaire hulpverlening. Op de bijeenkomst van Kerkasiel vorige week woensdag waren veel mensen zonder papieren om die reden niet aanwezig.

Ook in Brussel werkt de MIVB actief mee aan soortgelijke speracties. "Op de duur gaat men dergelijke razzia's normaal vinden. Alsof we terug begin de jaren '40 zitten in een bezette stad Groen! wil deze sluipende gewenning actief doorbreken," reageert Mieke Vogels. Zij ondervraagt deze namiddag minister Kathleen Van Brempt (SP.A) in het Vlaams Parlement. Mieke Vogels wil weten of de bevoegde minister het eens is met de wijze waarop het personeel van De Lijn wordt ingezet in deze speracties tegen illegalen. "Dit soort van excessen van "gewapend bestuur" in de stad verhoogt de gevoelens van onveiligheid bij de mensen," meent volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!). "De groep van mensen zonder papieren wordt opgejaagd als criminelen. Groen! blijft opkomen voor een menswaardige behandeling van deze mensen, ook als blijkt dat ze niet in ons land kunnen blijven."