Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-488       |
|                                            |Arnhem|28 juni 2005   |
|                                            |,     |               |
WACHTLIJST ADVIES- EN MELDPUNT KINDERMISHANDELING OPGELOST Gelderland loopt voorop

Rond de wachtlijstproblemen in de jeugdzorg is goed nieuws te melden. De wachtlijstproblemen bij het Gelderse Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), onderdeel van Bureau Jeugdzorg Gelderland, zijn per 1 juli opgelost. Dat wil zeggen dat alle aanvragen binnen de wettelijke termijn van vijf werkdagen in behandeling worden genomen. 1 juli 2005 was de deadline voor een prestatie-afspraak tussen de provincie Gelderland en Bureau Jeugdzorg om de wachtlijst voor het AMK tot nul terug te brengen. De sleutel van dit succes is de combinatie van geld (vanaf begin 2005 jaarlijks 300-duizend euro extra) maar ook de enorme inzet van de medewerkers van het AMK. Om te zorgen dat deze wachtlijst ook wegblijft, worden komende weken afspraken gemaakt tussen de provincie, Bureau Jeugdzorg en het AMK. Terugdringing van andere wachtlijsten in de jeugdzorg heeft een hoge prioriteit; ook hieraan wordt onverminderd hard gewerkt (o.a. door capaciteitsuitbreiding pleegzorg, ambulante hulp en residentiële hulpverlening).

Jeugdzorg staat landelijk, maar ook in Gelderland, hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Burgers en politici willen zichtbare verbeteringen zien. De Gelderse Staten hebben daarom eind vorig jaar geld vrijgemaakt om de wachtlijsten - onder andere bij het AMK - uit de wereld te helpen. Verantwoordelijk gedeputeerde Hans Esmeijer spreekt van een 'indrukwekkende prestatie': "Ik weet dat het afgelopen half jaar niet makkelijk is geweest voor alle betrokken partijen. Maar er is nu een enorm goed resultaat bereikt waar we allemaal trots op mogen zijn. Juist voor deze kwetsbare groep kinderen, waar meestal direct acute hulp nodig is, zijn wachtlijsten onaanvaardbaar."

Vergelijking 2004-2005
Gelderland is een van de eerste provincies waar de AMK-wachtlijst op 0 staat, ondanks de groei in het aantal aanmeldingen. In de eerste helft van 2005 kwamen bij het Gelderse AMK 574 meldingen binnen. Een stijging van 25% ten opzichte dezelfde periode in 2004. De stijging van het aantal aanmeldingen is een landelijke tendens. Het Rijk heeft hiervoor eenmalig 6 miljoen euro uitgetrokken. Voor Gelderland gaat het om een bedrag van E 113.436 dat, bovenop de eerder beschikbaar gestelde middelen, wordt overgemaakt aan BJz voor het AMK. Hans Esmeijer: "Landelijk neemt het aantal meldingen bij AMK's toe onder andere als gevolg van publiekscampagnes. Mensen en hulpverleners worden dus meer alert op gevallen van (mogelijke) kindermishandeling en zo wordt de vraag groter. Vanuit het Rijk is weliswaar extra geld losgekomen maar het is niet genoeg. Bij een dergelijke structurele stijging van het aantal meldingen kun je niet volstaan met incidentele middelen."

Noot voor de pers
Meer informatie over dit persbericht krijgt u bij Barbara Veltrop, afdeling Communicatie (026)3599028 of bij Tanja Otte, senior beleidsmedewerkster Jeugd (026)3599262. Algemeen Meldpunt Kindermishandeling, Gert van Harten (026) 4424222.


---- --