Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-489       |
|                                            |Arnhem|29 juni 2005   |
|                                            |,     |               |
BEGROTING 2006

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) wil in 2006 extra investeren in wegwerken wachtlijsten in de jeugdzorg, veiligheid fietsers en onderhoud provinciale wegen en luchtkwaliteit.

GS willen de financiële ruimte in de Begroting 2006 vooral benutten om wachtlijsten in de jeugdzorg te verkorten en voor het verder realiseren van de grote plannen op verkeers- en milieugebied. Het meeste geld voor nieuw beleid gaat naar jeugdzorg, provinciale wegen, veiligheid voor fietsers, milieu en revitaliseren van bedrijventerreinen. Het begrotingsjaar 2006 staat verder in het licht van integraal regionaal uitvoeren. Dit staat in de Begroting 2006, die GS deze week in ontwerp hebben vastgesteld. Provinciale Staten (PS) spreken zich in het najaar uit over de begroting.

Financieel beeld
De financiële positie van de provincie is gezond te noemen. De financiële ruimte voor nieuw beleid bedraagt volgend jaar circa E 6,4 miljoen zoals Provinciale Staten bij de Voorjaarsnota 2005 hebben vastgesteld. Deze ruimte (bij Voorjaarsnota 2005) is ontstaan door de meerjarige operatie waarin provinciale taken worden geschrapt of worden versoberd en door meevallende opbrengsten. In 2006 wordt bijvoorbeeld, net als in 2005, voor het investeringspakket in openbaar vervoer, fiets- en wegeninfrastructuur E 17 miljoen opzijgezet (uit de verhoging van de motorrijtuigenbelasting met 10 opcenten vanaf 2004). GS wijzen erop dat het totale beeld van de provinciale financiën uit meer dan alleen de uitkomst van de begroting bestaat. Diverse cruciale en vernieuwende projecten worden gefinancierd uit de Meerjarige Investeringsreserve Gelderland. Deze reserve wordt vooral gevoed uit dividend van Nuon.

Inkomsten en uitgaven
Voor het komende jaar begroot de provincie haar inkomsten op E 584 miljoen en de uitgaven op E 577 miljoen. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn de algemene uitkering van het rijk (E 133 miljoen), opcenten motorrijtuigenbelasting (E 148 miljoen) en specifieke uitkeringen van het Rijk (E 177 miljoen). De grootste twee specifieke uitkeringen zijn: jeugdhulpverlening (E 87 miljoen) en openbaar vervoer (E 57 miljoen). De provincie raamt het dividend van Nuon op E 50 miljoen. Als het dividend lager is dan deze raming vangt een buffer in de Meerjarige Investeringsreserve Gelderland dat op. Nieuw beleid

Jeugdzorg
Door E 1,5 miljoen extra provinciale middelen wordt in totaal E 4,5 miljoen ingezet voor het wegwerken van wachtlijsten in de jeugdzorg.

Investeringen in mobiliteit
Volgens het Statenakkoord dienen de aanleg van infrastructuur en het aanbieden van openbaar vervoer een sterke impuls te krijgen. Voor een groot aantal rondwegen moet de besluitvorming op korte termijn zijn afgerond. GS stellen voor een extra bedrag van E 1,2 miljoen in te zetten voor uitvoering van het Provinciaal Verkeer en VervoerPlan voor een goede bereikbaarheid met aandacht voor leefomgevingsknelpunten én verkeersveiligheidsknelpunten. PS hebben aandacht gevraagd voor de veiligheid van fietsers en vrijliggende fietspaden in Gelderland. Om een sluitend netwerk van provinciale fietspaden te realiseren trekt de provincie jaarlijks extra E 500.000,- uit.

Uitvoeren milieubeleid
Voor de uitvoering van het nog vast te stellen Gelders milieuplan alsmede milieustimuleringsprojecten wordt in totaal E 1,5 miljoen uitgetrokken. Centraal staat de aanpak van situaties waarvan de burgers de meeste overlast ondervinden. In 2006 heeft de luchtkwaliteit prioriteit.

Revitaliseren verouderde bedrijventerreinen Bedrijven zijn gebaat bij een goede bedrijfsomgeving. In deze statenperiode zal 450 ha worden verbeterd. Daarnaast wordt E 700.000,-- extra ingezet om meer terreinen op korte termijn op te kunnen knappen.

Invloed op het voorstel Begroting 2006
De uitgebrachte Begroting 2006 is een voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten, die plenair op 9 november 2005 over de begroting vergaderen. Daarvoor overleggen op 26 oktober 2005 verschillende statencommissies over de Begroting 2006. Voor regels over inspreken door burgers tijdens vergaderingen verwijzen wij naar www.gelderland.nl. (onder 'Gelderse balie'; 'praat mee').