FNV KIEM

FNV KIEM: OPHEFFING NPS RAMP VOOR PUBLIEKE OMROEP De opheffing van de NPS is een ramp voor de publieke omroep. De NPS is bij uitstek de producent van cultuur- en kunstprogrammas en van uitzendingen voor minderheden. Met deze voorgenomen opheffing brengt het kabinet dus ook een klap toe aan het eigen integratiebeleid. Dit stelt FNV KIEM, de vakbond voor de kunsten en media, die mordicus tegen deze door staatssecretaris Van der Laan aangekondigde plannen is.

De bond onderbouwt dit met de ervaringen van de afgelopen jaren, waar is gebleken dat andere omroepen ondanks een programmavoorschrift zich met dit soort programmas niet van hun beste kant hebben laten zien. Andere omroepen zullen dit ook nu niet gaan overnemen, daarom moet de NPS blijven en over een eigen budget kunnen beschikken. FNV KIEM zal dan ook actief ondersteuning geven aan de programmamakers en andere medewerkers, die via een website protesthandtekeningen verzamelen en overwegen naar Den Haag te gaan om te demonstreren.

Furieus is de bond over het feit, dat de omroepplannen van het kabinet
300 extra banen kosten. Dat is een veel te hoge prijs voor politiek gekonkel. De politiek moet zich realiseren dat de afgelopen jaren door bezuinigingen al honderden banen zijn verdwenen. Niet alleen bij de omroepen maar door de steeds krapper wordende budgetten ook bij de facilitaire bedrijven, die o.a. cameramensen en geluidstechnici en decors leveren.

De plannen van Medy van der Laan zullen volgens FNV KIEM ook leiden tot versnippering van de omroepgelden met als resultaat meer bureaucratie en minder geld voor het maken van goede programmas. Snel scoren lijkt de norm te worden, stelt omroepbestuurder Martin Kothman. Wat moeilijker programmas zullen geen tijd krijgen aan te slaan bij de kijker. Kwaliteitsinflatie ligt dus op de loer.

Het herintroduceren van identiteitals leidend beginsel voor omroepen, noemt Kothman de klok 50 jaar terugzetten alsof er in de samenleving niets is veranderd.

De strike marktbenadering die het kabinet van de omroepen verlangt, zal volgens deze vakbond van omroepmedewerkers niet per definitie leiden tot betere programmas en kleine en specifieke doelgroepen zijn dan al helemaal niet interessant.

---