FNV

Nederland verdient beter

'Meer ouderen vrijstellen van sollicitatie'

Oudere werklozen moeten niet steeds worden verplicht om te solliciteren, nu er toch geen banen voor ze zijn. FNV vice-voorzitter Ton Heerts wil een soepeler vrijstelling van de sollicitatieplicht, zo meldt FNV e-Magazine van 29 juni.

Per 1 juli gelden nieuwe regels voor de sollicitatieplicht. Oudere werklozen die actief zijn in vrijwilligerswerk of mantelzorg kunnen vanaf vrijdag een vrijstelling krijgen.

CDA en PvdA hadden hierom gevraagd. Minister De Geus heeft er echter een rare draai aan gegeven. Alleen mensen die op 31 december 2003 57,5 jaar of ouder waren, kunnen er gebruik van maken. Maar die groep wordt steeds kleiner en alle 'nieuwe' 57-plussers staan buitenspel.

Spoeddebat

De FNV heeft daarom aan de bel getrokken bij de Tweede Kamer. Die voert morgen een spoeddebat met de minister.

Ton Heerts hoopt dat minister De Geus alsnog bereid is tot een soepeler regeling.

"Dit is een uitsterfconstructie, waardoor steeds minder mensen er gebruik van kunnen maken. Tegelijkertijd is diezelfde minister het eens met het SER-model voor de WW. En daarin wordt voor iedereen maatwerk bij de sollicitatieplicht. Dan kan vrijwilligerswerk ongeacht leeftijd weer reden zijn voor vrijstelling. Laten we dan nu in de overgangsperiode ook niet moeilijk doen, en een ruimere vrijstelling hanteren."