Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond geïnformeerd over overname Portegies door A.S. Watson 29-06-2005

U bent de afgelopen dagen geïnformeerd door uw werkgever, Portegies Drogisterijen, dat het bedrijf verkocht wordt aan A.S. Watson. A.S. Watson is eigenaar van de ketens Kruidvat, Savers (voorheen Trekpleister) en ICI Paris. Ook wij zijn kortgeleden geïnformeerd door uw nieuwe werkgever. Wat betekent zon verkoop nu?

Het bedrijf Portegies wordt overgenomen door A.S. Watson. Dat betekent dat alle rechten en plichten ook overgaan naar de nieuwe eigenaar. Dus ook uw arbeidscontract! U gaat van rechtswege over naar de nieuwe eigenaar. Uw dienstjaren behoudt u gewoon. Die zekerheid is er. Een keuze is er niet echt. Als u niet mee wenst over te gaan, zou dat kunnen betekenen dat u zelf ontslag moet nemen. Er zijn dus zowel voor- als nadelen aan een overgang van onderneming.

Ook al houdt u uw rechten en plichten als werknemer, de situatie wordt natuurlijk wel anders. Een Kruidvat is heel wat anders dan een drogisterij van Portegies: veel meer branchevreemde producten, veel vracht, administratie etc. etc.

Waarom is de CNV Dienstenbond hierbij betrokken? A.S. Watson neemt weliswaar de gehele organisatie van Portegies over. Ze gaan alleen wel meteen reorganiseren. A.S. Watson heeft immers een eigen hoofdkantoor en eigen distributiecentra. De locatie in Castricum wordt dus overbodig. Om de negatieve gevolgen die met deze sluiting te maken hebben, zoveel mogelijk te ondervangen, is ons gevraagd een Sociaal Plan voor de werknemers af te sluiten. Wij begrijpen dat de sluiting niet kan worden voorkomen en wij zijn er natuurlijk voor dat de werknemers hier niet de dupe van worden. Vandaar dat wij bereid zijn met A.S. Watson een Sociaal Plan af te sluiten.

Hoe gaat de CNV Dienstenbond te werk?
De CNV Dienstenbond is een vereniging die namens en voor haar leden optreedt. Wij kunnen een Sociaal Plan met een werkgever afsluiten om de negatieve gevolgen van een reorganisatie zoveel mogelijk te voorkomen. In een Sociaal Plan staan zaken geregeld als een vergoeding bij ontslag en begeleiding naar ander werk. Voordat wij echter een Sociaal Plan afsluiten, moeten eerst onze leden aangegeven of zij akkoord zijn met het Sociaal Plan. Wij zijn immers een democratische vereniging waar de leden stemrecht hebben. Het is vervolgens wel zo dat het Sociaal Plan voor alle werknemers (in dit geval van het Hoofdkantoor en het Distributiecentrum) van toepassing is.

Wij gaan natuurlijk niet over één nacht ijs. Een reorganisatie als deze (sluiting HK en DC) betekent nogal wat voor het personeel dat daar werkt. Wij vinden dan ook dat wij eerst uitgebreid met de betrokkenen moeten hebben gesproken voordat wij afspraken gaan maken. Mensen kunnen dan zelf aangeven wat ze het belangrijkst vinden: behoud van (ander) werk, een vergoeding, begeleiding naar ander werk. Ook kan een ieder dan met zijn vragen en twijfels bij ons terecht. Als u dus op het DC of HK werkt van Portegies nodigen wij u uit voor een ledenbijeenkomst. Voor deze bijeenkomst zijn deze keer ook niet-leden welkom (maar let wel: alleen leden hebben stemrecht)

De bijeenkomst wordt gehouden op:

5 juli 2005 om 17.00 uur Golden Tulip, Heiloo

En de winkels dan?
De reorganisatie geldt alleen voor het DC en het HK. Dat laat onverlet dat er voor de winkels ook een hoop veranderingen op stapel staan. Wij hebben dit al aan het begin van deze info aangekaart. Wij willen daarom ook over de winkels afspraken maken met A.S. Watson, bijvoorbeeld over het behoud van werkgelegenheid. Maar er zijn misschien nog wel meer zaken die wij moeten regelen. Werkt u in de winkel en vraagt u zich af of wel aan alles wordt gedacht? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Uw informatie kan ons helpen om betere afspraken voor u te maken.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met: Neoletta Poelgeest, bestuurder. Tel: 035-6460580 of mail naar: n.poelgeest@cnvdibo.nl