Van der Hoop Bankiers NV

Persbericht

Van der Hoop Bankiers staat open voor samenwerking met andere partij.

Op de vandaag gehouden aandeelhoudersvergadering is bekend gemaakt dat Van der Hoop bankiers open staat voor samenwerking met andere partijen. Ook is door Erik van de Merwe, die sinds enkele weken op interim basis de dagelijkse leiding heeft, aangekondigd dat er forse maatregelen worden genomen om de bank een meer stabiele basis te geven. Als gevolg van het in mei aangekondigde verlies over het jaar 2004 van 3,4 mln., was de solvabiliteits- en liquiditeitspositie gedaald. Door een aantal maatregelen in de voorbije weken zijn deze posities aanmerkelijk verbeterd. Van de Merwe heeft een aantal maatregelen afgekondigd die de positie van Van der Hoop bankiers in de toekomst verder moeten versterken. Deze maatregelen betreffen onder meer:


- De verkoop van het grootste deel van de hypotheekportefeuille (ter grootte van circa 150 mln.).
- Het staken van een aantal activiteiten waaronder het beëindigen of verkopen van het disstressed debt fund en een fund voor onroerend goed in het buitenland.
- Het outsourcen van de backoffice- en ICT afdelingen.
- Een kritische beoordeling van de organisatie in al haar geledingen.
- Focus op slechts een beperkt aantal activiteiten.
- Een sterke stroomlijning van de organisatie.
- Het zoeken naar een andere, aanzienlijk goedkopere, huisvesting.
- Strategische samenwerking op het gebied van producten en cliënten met een grote internationale (buitenlandse) bank.

- Onderzoek naar mogelijke samenwerking of fusie met of overname door een andere financiële instelling.

De gevolgen van deze maatregelen zijn dat er een verdere sterke verbetering optreedt van de solvabiliteits- en liquiditeitspositie tot ver boven de minima zoals die door De Nederlandsche Bank zijn gesteld. Het resultaat over 2005 wordt beïnvloed door een aantal bijzondere posten. Dit betreft onder meer de afkoop van te hoge kostenvergoedingen aan medewerkers, voorzieningen voor enkele minder goede kredieten, advieskosten, kosten samenhangend met het niet doorgaan van de emissie van perpetual loans en kosten voor reorganisatie. Hier tegenover staat een positieve bate uit de voorgenomen verkoop van hypotheken. Per saldo zal het effect van de bijzondere posten naar verwachting negatief zijn, waardoor ook voor 2005 een negatief resultaat van enkele miljoenen wordt voorzien. Door de in 2005 getroffen en te treffen maatregelen kan het resultaat in 2006 weer positief worden, vooral door de kostenbesparingen ten bedrage van 2,8 mln.

Ook het risicoprofiel van de bank zal na de maatregelen aanmerkelijk beter zijn waardoor de stabiliteit van het resultaat wordt vergroot. Door de reorganisatie zal naar verwachting circa een derde van het aantal banen verdwijnen (huidig aantal 75). Met de ondernemingsraad zal worden gesproken over een sociaal plan.

Tijdens de vergadering werd ook ingegaan op het ontstaan van het verlies over 2004 als gevolg van de afrekening met de fiscus met betrekking tot de handel in kasgeldvennootschappen. Uit een door de Raad van Commissarissen opgedragen extern onderzoek, dat overigens nog niet volledig is afgerond, blijkt dat er niet opzettelijk verwijtbaar gehandeld is en dat bij de meeste betrokken transacties vooraf extern advies was gevraagd. Zodra het onderzoek definitief is zal de Raad van Commissarissen besluiten of en in hoeverre maatregelen worden genomen tegen betrokken partijen, aldus Hans van den Boogaard. Deze deelde ook mee dat hij wordt opgevolgd als voorzitter van de Raad van Commissarissen door Walter Baars, sinds december 2004 lid van de Raad van Commissarissen en voormalig Directeur Generaal van ABN AMRO-Bank.

persbericht AVA 29-06-05 Van der Hoop Bankiers N.V.

Door Van de Merwe werd bekend gemaakt dat de afgelopen weken al informele gesprekken zijn gevoerd met andere partijen over samenwerking. Verwachting is dat in de komende maanden hierover meer bekend gemaakt kan worden.

Amsterdam, 29 juni 2005

Directie

Voor nadere inlichtingen:
drs E.A.J. van de Merwe
prof. dr Ph.A. Stork
Tel.: + 31 (0)20 522 6046

persbericht AVA 29-06-05 Van der Hoop Bankiers N.V.


---- --