VVD



Nieuws

29 jun 2005 - VVD pleit voor afschaffing
BBSH

In het hoofdlijnendebat over de toekomst van de woningcorporaties pleit VVD- woordvoerder Jelleke Veenendaal vandaag voor afschaffing van het BBSH (Besluit Beheer Sociale Huursector). In het BBSH is veel overbodige regelgeving voor woningcorporaties verzameld, die volgens de VVD kan worden afgeschaft. Tevens is de VVD voor afschaffing van het financiële toezicht van het CFV (Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting). "Wij pleiten voor minder regels, minder betutteling. De VVD vindt dat we de moed moeten hebben om na 10 jaar te zeggen: corporaties, jullie doen het goed, ga je gang," zegt Veenendaal.

In 1995 vond, onder leiding van staatssecretaris Heerma de 'bruteringsoperatie' plaats, waarbij rechten en plichten van rijk en corporaties zijn afgekocht. Ruim tien jaar na de bruteringsoperatie concludeert de VVD dat zeker 80% van de corporaties het goed doet en dat de sector een goede financiële positie heeft. De VVD pleit voor minder regelgeving en terug naar de essentie, waarbij de maatschappelijke taken van woningcorporaties uiteraard blijven bestaan. "Regelgeving die wel nodig is, zou in de Woningwet of het Burgerlijk Wetboek kunnen worden opgenomen, voor zover het niet in de statuten van corporaties al is opgenomen," aldus Veenendaal.

Daarnaast zou het interne toezicht bij de corporaties moeten worden verbeterd door de code Tabaksblat van toepassing te verklaren. Via prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties moet tevens meer helderheid geschapen worden over en voor de lokale woningbouw.

Bij het loslaten van de corporaties zou ook het financiële toezicht van het CFV overbodig kunnen worden. Bovendien zou de borgstelling van de rijksoverheid bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) weg kunnen worden gehaald.