Inspectie: jeugdzorg nog lang niet op orde

DEN HAAG - De jeugdzorg is niet in staat op tijd te bepalen wat voor hulp een kind nodig heeft. De plannen om kinderen te helpen, zijn te weinig gestructureerd. Binnen de bureaus Jeugdzorg is de interne controle onvoldoende. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Inspectie Jeugdzorg. De inspectie is kritisch over 2004, het jaar waarin peuter Savanna, ondanks alle (jeugd)zorg, door haar moeder werd gedood. Het belang van het kind moet altijd voorop staan en gaat dus boven dat van de ouders, benadrukt de inspecteur meermalen. Dat lukt in lang niet alle gevallen.

Uit het verslag blijkt dat binnen de bureaus de verantwoordelijkheden vaak niet helder verdeeld zijn. Dat geldt vooral voor de afdeling jeugdbescherming, waar de gezinsvoogden onder vallen.

De voogden hebben vaak de touwtjes niet strak genoeg in handen om de hulpverlening rond een gezin te kunnen leiden. Bovendien zou volgens de inspectie meer oog moeten zijn voor signalen uit de omgeving van een gezin, zoals de school.

Ouders kunnen te gemakkelijk onder afspraken uitkomen. Soms besluiten ze zomaar met de zorg te stoppen, zonder dat jeugdzorg vervolgens ingrijpt. Ook gaat het vaak fout als de zorg moet worden overgedragen van het ene aan het andere bureau. Het oude bureau controleert lang niet altijd of de hulpverlening daadwerkelijk door het nieuwe bureau jeugdzorg is opgepakt.

In een aantal gevallen schoot de hulp zo tekort, dat kinderen onacceptabele risico's liepen. Dat was eind 2003 het geval met een mishandelde baby. Volgens de inspectie werden door het handelen van het bureau Jeugdzorg de risico's voor het kind juist vergroot in plaats van verkleind. Ook overleed een baby van verslaafde ouders. De instellingen die het kindje moesten redden, werkten onvoldoende met elkaar samen. Najaar 2004 overleed de peuter Savanna na mishandeling door haar moeder.

De inspectie maakt zich ook zorgen over het ontbreken van behandelplekken voor jongeren. Bij gebrek daaraan belanden ze vaak in jeugdgevangenissen, terwijl ze daar eigenlijk niet thuis horen.

De man achter Zorro, Jos Aalders, is diep geroerd door de enorme armoede en het onrecht voor kinderen en hun gescheiden vaders. In zijn werk op Familie4Justice valt hij diegenen aan die hij verantwoordelijk houdt voor de misère: de kerk, het radicaal feminisme, de rechterlijke macht, de jeugdzorg, politici, achterbuurtheren, woeker-advocaten en mediatoren.

Mvgr J.Aalders
Rietgansplein 23 6883-DT Velp-gld Nederland
Tel 0268440431 Mob 0610722063
www.kinderombudsman.nl www.partijrechtenkind.nl
www.familie4justice.nl