Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 29 juni 2005

GEBREKKIGE INVLOED NEDERLAND BIJ TOTSTANDKOMING EUROPESE RICHTINGLIJN LUCHTKWALITEIT BRENGT 100.000 ARBEIDERS IN ADEMNOOD

"Door de gebrekkige opstelling van Nederland ten tijde van de opstelling van de Europese Richtlijn Luchtkwaliteit, alsmede de strikte doorvertaling ervan zitten we nu met de gebakken peren", aldus LPF-woordvoerder Max Hermans. De Tweede Kamerfractie Lijst Pim Fortuyn pleitte eerder vergeefs voor aanpassing van de richtlijn én het aanpassen van de nationale wetgeving, zodat het economische slot van Nederland af kan.

De Europese richtlijn luchtkwaliteit stelt Nederland volgens de LPF voor een onmogelijke opgave. Dit is enerzijds te danken aan de norm zelf, anderzijds aan de Nederlandse interpretatie van diezelfde norm.

Max Hermans: "Nederland heeft, als zo vaak, weer eens het beste jongetje van de klas willen zijn waardoor nu 100.000 banen in nood zijn. We zijn nu genoodzaakt om 1.8 miljard euro uit te trekken om de Europese Commissie tegemoet te komen. De LPF-fractie zal dit knarsetandend steunen, aangezien de mensen in Nederland een betere infrastructuur verdienen en er huizen gebouwd moeten worden".

Nederland heeft als enige land in Europa de Europese richtlijn Luchtkwaliteit in nationale wetgeving doorvertaald en zich hiermee in een strop gemanoeuvreerd. Dit betekent namelijk dat op dit moment er geen wegen meer kunnen worden aangelegd én dat maar de helft van de geplande woningen kunnen worden gebouwd. VNO-NCW, heeft vandaag met een brede coalitie de alarmbel geluid en gesteld dat er 100.000 banen op de tocht staan.

Een vergelijking met Frankrijk laat zien dat daar de grootste industriële centra gewoon zijn uitgezonderd via slim diplomatiek werk.