Ingezonden persbericht


Unieke CAO Horeca voor 320.000 werknemers

meer flexibiliteit en betrokkenheid bij arbeidsvoorwaarden

WOERDEN, 29 juni 2005 - Met ingang van 1 juli 2005 hebben werkgevers en werknemers in de horeca in principe weer een CAO. Koninklijk Horeca Nederland heeft een onderhandelingsresultaat over nieuwe arbeidsvoorwaarden bereikt. De Unie, CNV Bedrijvenbond en FNV Horecabond leggen dat elk op eigen wijze voor aan hun leden. "Voor de 320.000 werknemers komt er een unieke CAO", vertelt Dirk Vreugdenhil enthousiast namens de ondernemers, "want werkgevers kunnen nu zelf veel meer voor al het personeel gezamenlijk regelen of voor medewerkers individueel. Veel regeltjes zijn verdwenen, waardoor een flexibele grote CAO is afgesloten. Dat is zowel goed nieuws voor de werkgever als voor de werknemer."

De CAO geldt voor de periode 1 juli 2005 tot en met 31 maart 2008. Ondanks dat de omzet en winstgevendheid in de horecasector onder grote druk staan is er ruimte gevonden voor trapsgewijze loonsverhoging. Werknemers die al vanaf 31 december 2004 bij dezelfde werkgever in dienst zijn ontvangen per 1 oktober een verhoging van 1,25%. Werknemers waarvan het CAO-eindloon nog niet bereikt is ontvangen per 1 juli 2006 en 1 juli 2007 nogmaals 1% verhoging. Dit geldt niet voor de werknemers die volgens de CAO worden uitbetaald volgens het wettelijk minimumloon.

De beslissingsbevoegdheid over de arbeidsvoorwaarden wordt binnen de nieuwe CAO zoveel mogelijk bij de onderneming gelegd. "Hierdoor is er meer vrijheid voor de werkgevers en werknemers om bepaalde zaken onderling te regelen", legt Dirk Vreugdenhil uit. "Het is goed om aan een CAO gebonden te zijn, maar het moet geen dwangbuis worden! De wereld om ons heen verandert continu. Datzelfde geldt voor de wetgeving. Daar moeten we als horecabranche dan adequaat op inspelen." Veilig & gezond werken en flexibiliteit voor de onderneming golden als uitgangspunten om tot deze evenwichtige CAO te komen.

Binnen de nieuwe flexibele CAO zijn functiewaardering, beloning, contractduur en arbeidstijd geregeld. Hierbij valt te denken aan:
. Wachtperiodieken met het wettelijke minimum (jeugd)loon zijn mogelijk in de functiegroepen 1, 2 én 3.
. De gemiddelde werkweek blijft 38 uur, maar kan over het hele jaar flexibel ingezet worden in drukke of rustiger tijden. Bij meer dan 2.184 uren in een kalenderjaar wordt overwerk extra uitbetaald.
. Contracten kunnen binnen 5 jaar maximaal 5 keer worden verlengd, daarna gaat het automatisch over in een contract voor onbepaalde tijd.
. Veilig en gezond werken is belangrijk. Dat betekent dat werkgevers en werknemers daar vooral samen aan moeten werken.
. Bij ziekte wordt na 1 wachtdag het loon de eerste 52 weken tot 95% aangevuld, daarna nog eens 52 weken tot 75%.


. De horeca erkent de feestdagen. Als op die feestdagen wordt gewerkt, volgt een vervangende vrije dag. Is dat niet mogelijk dan volgt een feestdagentoeslag. Het is mogelijk dat de werknemer christelijke feestdagen inruilt voor andere religieuze feestdagen. De regeling geldt niet voor medewerkers in een wachtgeldperiodiek.
. De CAO kent een nieuwe advies- en geschillenregeling. Dat moet de goede toepassing van de CAO in ondernemingen bevorderen. Personeel wordt aangemoedigd zich actief met de uitvoering van de CAO bezig te houden.
. De CAO kent voor leden van Koninklijk Horeca Nederland een mogelijkheid om de CAO voor de hele onderneming toe te passen als horeca niet de hoofdactiviteit is. Dat bevordert goed en eenduidig personeelsbeleid.

Enkele zaken zullen verder worden uitgewerkt, zoals:
. Koninklijk Horeca Nederland en vakbonden willen via hulpmiddelen werkgevers en werknemers helpen de vakbekwaamheid te ontwikkelen en stimuleren.
. Er wordt een preventiemedewerker aangesteld die binnen de onderneming, werkgever en werknemers helpt bij het uitvoeren en handhaven van maatregelen om veilig en gezond te werken.
. Er wordt een gezamenlijk voorstel ontwikkeld voor arbeidstijdverkorting op basis van anciënniteit. Dat wordt voor akkoord voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling. Bij akkoord van de commissie wordt de tekst nadien aan de CAO toegevoegd.
. De ontwikkeling van medezeggenschap wordt nadrukkelijk betrokken bij de voorlichting.

Noot voor de redactie - Voor meer informatie -