Gemeente Utrecht

Van toezicht naar handhaving in een Dienst Publieke Werken

Toezichthouders die nu nog in dienst zijn van Stichting Stadstoezicht, de bos- en hondenwachters van de Dienst Stadsbeheer en de reinigingspolitie van de Reinigings- en havendienst komen in één nieuwe organisatie, die deel zal uitmaken van de dienst Publieke Werken. Deze afdeling wordt verantwoordelijk voor toezicht en handhaving om verloedering en vervuiling in de stad tegen te gaan en om de veiligheid te bevorderen. Dit is de kern van het besluit het college van B&W op 14 juni genomen heeft.

Met deze bundeling van functies komt een einde aan de versnippering van het toezicht over verschillende organisaties. Nu houden deze medewerkers zich nog bezig met hun eigen specifieke werkterrein. De reinigingspolitie bijvoorbeeld controleert op verkeerd aangeboden huisvuil, maar mag geen overlastgevende jongeren aanspreken. Met de samenvoeging van functies kunnen deze medewerkers zich op meer zaken richten. Dit komt ten goede aan een schone en veilige stad. Op 1 januari 2007 zal deze reorganisatie zijn afgerond.

Wet bestuurlijke boete
Op termijn komt er een Wet bestuurlijke boete die gemeenten de mogelijkheid geeft boetes uit te delen voor overtredingen als wildplassen, wildplakken en fietsen in het voetgangersgebied. Vooralsnog gaat het Kabinet er van uit dat deze wet 1 januari 2006 in werking treedt. Voor het opleggen van de boetes beschikt de gemeente over bijzondere opsporingsambtenaren (BOA's). Toezichthouders mogen niet bekeuren. De uitvoering van de Wet bestuurlijke boete zal naar waarschijnlijk jaarlijks een klein tekort opleveren; het aantal overtredingen waartegen de BOA's mogen optreden is namelijk beperkt. Het college blijft bij het Rijk pleiten voor verbreding hiervan (met bijvoorbeeld overtredingen in wijken met 30 km zone).

Dienst Publieke Werken
De nieuwe afdeling voor toezicht en handhaving in de openbare ruimte, wil het college onderbrengen bij de Dienst Publieke Werken. Deze afdeling zal straks bestaan uit 165 medewerkers. Om optimaal gebruik te maken van de Wet bestuurlijke boete zal de helft van deze medewerkers tot BOA worden opgeleid. Nu zijn dat er 20. De andere helft blijft toezichthouder. De toezichthouders van Stadstoezicht kunnen bij gebleken geschiktheid met voorrang doorstromen naar de functie BOA. BOA's en toezichthouders zullen in koppels op straat lopen. De Wet bestuurlijke boete stelt als voorwaarde dat de BOA's in dienst moeten zijn van de gemeente.

Met de politie maakt de gemeente afspraken over de begeleiding van deze medewerkers en de ondersteuning bij onder meer escalaties. Over de inzet van toezichthouders en handhavers op wijkniveau wordt afspraken gemaakt met bewoners en wijkbureaus. Hierdoor kunnen de activiteiten van de toezichthouders en BOA's gerichter en dus efficiënter zijn. Zo worden verloedering, vervuiling en overlast beter aangepakt.

Stichting Stadstoezicht
Het college streeft met dit besluit ernaar zoveel mogelijk toezichthouders die in Utrecht werken over te laten gaan naar de nieuwe organisatie. Met de Stichting Stadstoezicht worden afspraken gemaakt deze overgang zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sari Klatter 030-286 14 09.