Nieuw-Vlaamse Alliantie


MUG voor Halle: bal ligt nu in het kamp van het Halse ziekenhuis (29/06/05)

De Vlaamse regering heeft het Halse ziekenhuis voorgesteld een MUG-pilootproject te starten. Als het ziekenhuis akkoord gaat, kan het MUG-team in Halle snel van start gaan. De bevoegde federale minister Demotte is bereid dit project te erkennen en te betalen. Dat heeft Vlaams minister Inge Vervotte gezegd in het Vlaams parlement. Ze werd tijdens het actueel vragenuurtje hierover ondervraagd door Mark Demesmaeker, naar aanleiding van een nieuw incident afgelopen weekend. Bij een ongeval in Essenbeek-Halle moesten omstanders als tolk fungeren voor het bijgeroepen MUG-team uit het Waalse Tubeke. De streek van Halle is voor dringende medische tussenkomsten afhankelijk van de Nederlandsonkundige MUG-dienst van Tubeke.

In de aanvullende regeerverklaring van 18 mei had de Vlaamse regering beloofd om te voorzien in de nodige maatregelen voor een medische urgentiedienst in Halle. Mark Demesmaeker vroeg minister Vervotte vandaag naar de stand van zaken. Sinds 18 mei heeft zij contacten gehad met haar federale collega Demotte en met het Halse ziekenhuis. Daarbij werd gezocht naar een manier van werken die voor het Halse ziekenhuis financieel haalbaar zou zijn. Bij een normale omkadering en financiering is een MUG-dienst voor het Halse ziekenhuis een te grote verliespost. Daarom wordt nu gemikt op een pilootproject, met een ander model van omkadering. Eerder had het Halse ziekenhuis al een ander alternatief voorstel afgewezen.

N-VA volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker vraagt de directie van het Halse ziekenhuis dan ook dringend om haar verantwoordelijkheid op te nemen en dit pilootproject goed te keuren, zodat Halle eindelijk opnieuw een eigen MUG-dienst kan krijgen! Dringende hulpverlening in de eigen taal is een recht!

Auteur:
Vlaams parlementslid
Mark Demesmaeker

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be