Skatebond Nederland


Persbericht Skate Bond Nederland


----------
Olympische droom skeelersport nadert climax

"Roller Speed Skating ready for the Olympics"

"We hebben al het recht te geloven dat we voor liggen op de andere sporten", zegt president Sabatina Aracu van de Internationale Federatie voor Rollersports (FIRS). Van 7 tot en met 9 juli wordt het 117e congres van het IOC gehouden in Singapore. Een congres dat gedenkwaardig kan worden voor de skeelersport, want daar wordt beslist of skeeleren Olympisch wordt, of niet.

Skeeleren strijdt samen met golf, karate, squash en rugby voor toevoeging. Al jaren droomt de skeelersport van de Olympische spelen. Onder het motto "Rollersport ready for the Olympics" is door de wereldbond en de landelijke bonden behoorlijk gelobbyd. Over de kansen zijn de meningen verdeeld. Dat komt vooral omdat er weinig bekend wordt gemaakt door het IOC voorafgaand aan het congres, waar ook de organiserende stad voor de Spelen van 2012 wordt gekozen. Van het weinige nieuws dat naar buiten komt gaat het merendeel over vermeende schandalen en omkooppogingen. Zo werd vice-president Kim Un-yong in januari al gearresteerd, omdat hij betrokken zou zijn bij een omkoping van de taekwondo-wereldbond om deze sport op het Olympische programma te houden, waartoe hij opstapte.

President van de FIRS, Aracu, toont in ieder geval optimisme: "Het is ons recht te geloven in erkenning door het IOC. Onze sport is spectaculair, van hoge kwaliteit en een wereldwijd beoefende sport". Directeur van de Skate Bond Nederland Henk van Os deelt dat optimisme: "Deze jonge sport ontwikkelt zich in snel tempo en is inmiddels zeer internationaal. Bovendien is de sport in de breedte sterk. Heel veel mensen skaten en kunnen zich zodoende vereenzelvigen met de Olympische skaters". Op dit moment maken 28 sporten deel uit van het Olympische programma. IOC-president Rogge heeft aangegeven in principe geen extra sporten toe te willen voegen, maar wil wel alle sporten die op dit moment tot het programma behoren onder de loep nemen. Zo zouden o.a. softbal en de moderne vijfkamp op de wip zitten.

Tijdens het congres van 7 tot en met 9 juli zal het IOC uitkomst geven. Dan wordt bekend of skeelerfans mogen blijven dromen of dat het écht is. Mocht het skeeleren Olympisch worden, dan worden naar alle waarschijnlijkheid 4 afstanden verreden en mogen een maximum van 36 vrouwen en mannen deelnemen, waarvan er 10 uit Europa komen.

Meer informatie:

Henk van Os
Directeur Skate Bond Nederland
Eperweg 72 8084 HJ 't Harde
Postbus 114 8084 ZJ 't Harde
tel. 0525659130
fax 0525659131

Meer info: FIRS: Rollerskating ready for Olympics (incl.promotiefilmpje)

E-mail: henk@skatebond.nl


----------
Over de Skate Bond Nederland (SBN)

De Skate Bond Nederland is in 2004 tot stand gekomen na een fusie van de de Nederlandse Rolschaatsbond, Skeelerbond Nederland en de Nederlandse Bandy Federatie. De skategerelateerde sporten die onder de hoede van de SBN vallen zijn aggressive, bandy, downhill, inlinehockey, kunstrijden, recreatie, rolhockey en speed. In korte tijd groeide het ledenaantal van de afzonderlijke bonden van 2.500 tot nu 12.500, georganiseerd in bijna 100 verenigingen. De SBN wil ten behoeve van een verantwoorde sportdeelname van zoveel mogelijk inwoners in Nederland leiding geven aan de beoefening van de skatesport in al haar verschijningsvormen. De SBN is door het Ministerie van VWS en NOC*NSF erkend als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland en is aangesloten bij de Wereldbonden FIRS (Rollersports), FIB (Bandy) en de Europese bond CERS. Univé Verzekeringen is hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


----------


----------
Skate Bond Nederland
www.skatebond.nl