FNV

Hoogste tijd voor serieus loonbod schoonmakers

De werkgevers in de schoonmaak moeten met een nieuw loonbod komen. Hun voorstel om een loonsverhoging van 0,7 procent te batelen uit de vrijgevallen premie voor de niet meer noodzakelijke verzekering voor het WAO-gat, is in de prullenbak gegooid.
Dinsdag stelde het bestuur van het pensioenfonds vast dat zo'n greep in de kas de dekkingsgraad van het fonds onaanvaardbaar zou aantasten. Daarmee viel de basis onder een deel van het loonbod voor 2005 weg.

FNV Bondgenoten vraagt werkgeversorganisatie OSB nu met een serieus bod voor de tweehonderdduizend schoonmakers, glazenwassers en gevelreinigers te komen. De vakbond wil een redelijke loonsverhoging voor de schoonmakers die tot de slechtst betaalde werknemers van het land behoren.

In een periode van vijf jaar wil de vakbond het loon van de schoonmakers optrekken naar minimaal tien euro bruto per uur. Dit doel is onderdeel van een internationale campagne.

Vorige week kwamen de werkgevers met een eindbod voor een nieuwe cao dat bij lange niet tegemoet komt aan de vakbondseisen. Ontdaan van `sigaren uit eigen doos' zou de structurele loonsverhoging niet meer dan 2,25 procent in drie jaar bedragen.

"Met zo'n bod maken we geen inhaalslag en blijven de schoonmakers ver onder de tien euro steken", zegt vakbondsbestuurder Eddy Stam. "Zo ben ik in drie jaar nog niet eens op het niveau dat ik voor het eerste jaar nodig heb, De werkgevers zetten de schoonmakers op deze manier alleen maar verder op achterstand."

Verder komt de OSB in het eindbod terug op eerder gedane toezeggingen. De werkgevers willen een looptijd van drie jaar terwijl al afgesproken dat de nieuwe cao niet langer dan twee jaar zou meegaan. Bovendien willen ze alsnog af van de afspraken over behoud van rechten bij contractwisselingen voor schoonmaakobjecten.