Gemeente Groningen

woensdag 29 juni:
Positieve ervaringen met gelijktijdig inburgeren en werk zoeken

De gemeente Groningen heeft overwegend positieve ervaringen opgedaan in het proefproject `Ingewerkt in Groningen' dat in oktober 2004 van start ging. Dat blijkt uit de tussenrapportage van de Dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE). Groningen is één van de zes gemeenten die meedoet aan een landelijke proef om de kansen en moeilijkheden in beeld te brengen voor mensen die zowel moeten inburgeren als reïntegreren op de arbeidsmarkt. Gelijktijdig inburgeren en reïntegreren versterkt de positie van de inburgeraar, blijkt uit de opgedane ervaringen. Niet goed Nederlands kunnen spreken, is één van de problemen waar een inburgeraar mee te maken krijgt in zijn zoektocht naar een baan.

Nieuwkomers en oudkomers
Aanleiding is de nieuwe Wet Inburgering in Nederland (WIN), die waarschijnlijk op 1 april 2006 ingaat. De nieuwe wet verplicht niet alleen nieuwkomers in te burgeren, ook `oudkomers' krijgen die plicht. Oudkomers zijn mensen die al langer in Nederland wonen, maar die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen en die niet ingeburgerd zijn. Ingewerkt in Groningen richt zich op bijstandsgerechtigde inburgeraars: mensen die te maken krijgen met de nieuwe Wet Inburgering én onder de Wet Werk en Bijstand (WWB) vallen.

Eigen verantwoordelijkheid
De nadruk in het Groningse proefproject ligt op de eigen verantwoordelijkheid van de inburgeraar. Hij krijgt daarbij hulp van de gemeente. Deelnemers aan Ingewerkt in Groningen krijgen een persoonsgebonden budget waarmee zij bijvoorbeeld cursussen kunnen kopen. Een `makelaar' helpt de inburgeraar met de te maken keuzes, en beheert diens budget. Hij informeert en adviseert de inburgeraar o.a. over de verschillende scholingsmogelijkheden. De voorlopige conclusie van de tussenrapportage is dat dit systeem werkt.

Aantal deelnemers
In mei deden 31 nieuwkomers en 13 oudkomers mee aan Ingewerkt in Groningen. In het proefproject is er plaats voor 50 nieuwkomers en 50 oudkomers. Alle nieuwkomers die zich bij de afdeling Inburgering melden voor de inburgering en een bijstandsuitkering, doen in principe mee aan het project. Het aantal deelnemende oudkomers blijft wat achter. Veel oudkomers zijn namelijk al bezig met een individueel reïntegratietraject. Daarnaast is het taalniveau van de oudkomers vaak onvoldoende bekend. Slechts oudkomers met een laag taalniveau mogen meedoen aan het project.

Het landelijke proefproject duurt tot eind 2005. Groningen zet haar werkwijze ook in 2006 voort.