Gemeente Groningen

woensdag 29 juni:
Rampenplan gemeente Groningen geactualiseerd

Burgemeester en wethouders hebben 28 juni het nieuwe gemeentelijk rampenplan vastgesteld. Nieuw ten opzichte van het vorige rampenplan is dat er nu een overzicht is opgenomen van de risico's die binnen de gemeente bestaan. De procedure voor opschaling (het uitbreiden van de hulpverleningscapaciteit) is vervangen door een landelijk model en de gebruikte termen zijn aangepast aan het handboek Voorbereiding rampenbestrijding van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De laatste twee wijzigingen vergemakkelijken het verlenen van bijstand aan andere regio's of het aanvragen van bijstand bij 'de buren'.

Kwaliteitsbevordering rampenbestrijding
De Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding, die in 2004 van kracht ging, verplicht gemeenten om vóór 1 juli 2005 hun rampenplan te herzien. Een inventarisatie en analyse van de mogelijke risico's moet de basis vormen voor de nieuwe plannen. De risico's staan ook vermeld op de digitale risicokaart, die beheerd wordt door de provincie: www.provinciegroningen.nl.

Overkoepelend plan
Het gemeentelijk rampenplan is een overkoepelend plan dat bij elk incident toepasbaar is. Het bevat deelplannen op verschillende terreinen, die bij een incident nodig kunnen zijn. Een deel van de plannen wordt beheerd door de operationele diensten (politie, brandweer en geneeskundige hulp). Voor acht deelplannen is de gemeente verantwoordelijk. Dit betreft onder meer het opvangen en verzorgen van geëvacueerden, het registreren van slachtoffers, het registreren en afhandelen van schade, uitvaart en herdenken, milieuzorg, en voorlichting. De gemeente Groningen heeft elk deelplan ondergebracht bij een gemeentelijke dienst.

Regionaal model
In de regio Groningen werken de 25 gemeenten, de operationele diensten, waterschappen, provincie en het openbaar ministerie sinds tien jaar samen op het gebied van de rampenbestrijding. Zij hebben hiervoor het model 'Crisismanagement Groningen' ontwikkeld. Deze werkwijze vormt de basis voor het maken van plannen voor de rampenbestrijding, voor het oefenen en voor de daadwerkelijke inzet bij een incident. De betrokken partijen hebben vorig jaar een nieuw model gemaakt voor de gemeentelijke rampenplannen, dat elke gemeente op onderdelen verder zelf kan aanvullen.

Intergemeentelijke samenwerking
Doordat de aanpak van een incident overal in de regio in principe gelijk is, kunnen de gemeenten gemakkelijk bijspringen wanneer dat nodig is. Om dit formeel te regelen is een convenant in de maak dat de intergemeentelijke samenwerking bij de rampenbestrijding regelt. Burgemeester en wethouders van Groningen hebben gisteren tevens besloten dit convenant te ondertekenen.