Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 29

JUNI 2005

Plan voor toeristische promotie van Vlaanderen op nieuwe buitenlandse markten

EMBARGO tot woensdag 29/06/05 om 21u

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois wil toeristisch Vlaanderen beter promoten in het buitenland en ook nieuwe verre markten aantrekken. Toerisme Vlaanderen en Biac, de uitbater van de luchthaven van Zaventem, slaan hiervoor alvast de handen in elkaar. Dat kondigde Bourgeois woensdagavond aan tijdens de Rondetafel Buitenlandse Markten, waar private en publieke spelers uit de toeristische sector de promotie van Vlaanderen in het buitenland bespraken. De rondetafel moet leiden tot een breed gedragen plan van aanpak voor de buitenlandpromotie.

"De samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en Biac moet in eerste instantie leiden tot een wederzijdse versterking van de luchthavensector en de toeristische sector," aldus Bourgeois. Concreet denkt hij aan gezamenlijke promoties in het buitenland, gemeenschappelijke acties, de uitwisseling van onderzoeksresultaten . Daarnaast hoopt hij dat Biac dankzij het overtuigende aanbod van Toerisme Vlaanderen erin slaagt nieuwe rechtstreekse luchtverbindingen naar Zaventem aan te trekken.

"Vandaag komt de buitenlandse toerist nog vaak aan in een buurland, waarna hij - in het beste geval - ook eens door Vlaanderen reist. Hierdoor gaan mogelijkheden verloren: aankopen, bestedingen aan overnachtingen en bezoeken aan toeristische attracties. Sowieso zijn er zonder rechtstreekse lijn naar ons land minder geïnteresseerden. Bij het wegvallen van een rechtstreekse verbinding tussen Japan en Brussel in 2001, kwam er plotsklaps 18 procent minder Japanse toeristen naar ons land," zegt Bourgeois. "We moeten dus van 'Vlaanderen Doorreisland' 'Vlaanderen Aankomstland' trachten te maken."

Omdat die luchtverbindingen zo belangrijk zijn voor de toeristische sector, verzet Bourgeois zich dan ook tegen elk mogelijk afbouwscenario van de luchthavenactiviteiten op Zaventem. "Natuurlijk moet al wat redelijk is, gedaan worden om de lawaaihinder voor omwonenden van de luchthaven in te perken. Maar komt de luchthaven in gevaar, dan ook het toerisme: 41% van het passagiersvolume van Zaventem is gericht op toerisme, 25% van alle passagiersvluchten zijn charter- of vakantievluchten."

Wat betreft interessante nieuwe luchtverbindingen denkt Bourgeois in eerste instantie aan China. "Toeristisch Vlaanderen kan zich niet veroorloven om China met zijn snel ontwikkelende economie links te laten liggen. Weldra reizen tientallen miljoenen Chinezen de wereld rond," weet minister Bourgeois. Hij wil dan ook op korte termijn, in samenwerking met de kunststeden en Vlaamse ondernemers met China-ervaring, het potentieel van de Chinese markt laten onderzoeken en een promotiestrategie laten uitwerken.

Voor de andere nieuwe verre markt Rusland blijkt niet zozeer de luchtverbinding dan wel het uitreiken van toeristenvisa in België een probleem. "Natuurlijk moet men zorgvuldig en voorzichtig zijn bij het uitreiken van visa om misbruiken te vermijden. Maar we moeten het de eerlijke toerist ook niet onnodig lastig maken," vindt Bourgeois. "Ter illustratie: om in Rusland een visum te krijgen voor België duurt het officieel 21 dagen. Voor Frankrijk duurt dat maar een week, 5 dagen voor Oostenrijk, 3 dagen voor Nederland en voor Zwitserland. Ook kunnen op de Belgische ambassade in Moskou geen visa via reisbureaus worden aangevraagd, terwijl de Franse en de Duitse ambassade dat wel toelaten." Hij wil hierover spreken met zijn federale collega De Gucht om samen tot een oplossing te komen.

Bourgeois wil tot slot ook dat er tussen het nieuwe FIT- agentschap voor export- en investeringspromotie en Toerisme Vlaanderen een hechte samenwerking tot stand komt. "Waarom zouden de Vlaamse economische vertegenwoordigers van het FIT geen markten kunnen verkennen waar we met onze toeristische economie nog niet aanwezig zijn? Waarom de toeristische sector niet laten deelnemen aan handelsmissies of zelfs samen prospectiereizen opzetten", vraagt Bourgeois zich af. Hij plant hierover alvast snel overleg met collega Moerman, bevoegd voor het FIT.

De conclusies van de Rondetafel Buitenlandse Markten worden door Toerisme Vlaanderen, samen met de resultaten van een lopend onderzoek bij buitenlandse toeristen in ons land, verwerkt in een rapport. Op basis hiervan laat minister Bourgeois een plan opmaken voor de buitenlandpromotie, dat in werking treedt vanaf 2006.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be