GroenLinks

Halsema dient motie in om NPS te redden

29 juni 2005

Het voornemen van de regering om de NPS op te heffen is een teken van onbehoorlijk bestuur. Bij het spoeddebat donderdagavond in de Kamer zal GroenLinks daarom een motie indienen die de regering verzoekt het voorstel tot opheffen van de NPS in te trekken. De motie wordt mede ondertekend door de PvdA, SP en LPF-fractie.

De opheffing van de NPS is op het laatste moment in de bekende achterkamertjes beklonken. In een sfeer van rancune over kritische actualiteitenprogrammas, dachten de fractievoorzitters van de coalitie met het schrappen van de NPS kennelijk ook de bezuiniging voor de reguliere omroepen wat te verzachten. Deze politieke koehandel - over het hoofd van Medy van der Laan heen? - is een schoolvoorbeeld van het paard achter de wagen spannen. Wie serieus het voornemen heeft te werken aan een kwalitatief sterke, onafhankelijke publieke omroep, moet juist de NPS methode als voorbeeld stellen; niet aan de schandpaal nagelen!

Los van de inhoudelijke argumenten tegen de opheffing van de NPS, voldoet dit besluit niet aan de vereisten van behoorlijk bestuur. Het besluit is buiten medeweten van, en zonder overleg met de betrokkenen genomen. Er is geen sprake van zorgvuldigheid, laat staan van een poging draagvlak te zoeken. Alleen al om deze reden dient het kabinet haar voorstel in te trekken en eerst weer in overleg met de betrokkenen te treden.

Daarnaast is de inzet van GroenLinks in het spoeddebat van morgen om helder te krijgen wat de status is van de genomen besluiten. Vloeien ze onlosmakelijk voort uit het Paasakkoord en hebben ze de status van regeerakkoord afspraken? Of is er ruimte - zo ja hoe groot? - voor coalitiepartijen om zaken te doen met de oppositie, zonder de eis dat ze het alle drie over iedere wijziging eens moeten zijn?

Na het zomerreces zal de Kamer het inhoudelijke debat over de plannen met de regering verder voeren. Voorafgaand aan dat debat wil GroenLinks dat in een uitgebreide hoorzitting de omroepsector aan het woord komt over de plannen.

Femke Halsema