Gemeente Breda

Kunstwerk Van Coothplein gerealiseerd


Vanmiddag heeft wethouder A.Adank van cultuur het kunstwerk Kalypso' op het van Coothplein onthuld.

Het kunstwerk, dat is gemaakt door Iris Bouwmeester, werd in september 2004 door de inwoners van Breda gekozen uit vijf ontwerpen die door Brabanste kunstenaars waren ingediend.

Het kunstwerk Kalypso' is een bronzen stoeprand die het verkeerseiland op het plein omspant. De band omzoomt niet de hele cirkel, maar schiet halverwege los en krult zich op over het eiland. De titel Kalypso' is gebaseerd op een verhaal uit de Griekse mythologie. Als het schip van Odysseus door een storm wordt overvallen, spoelt hij aan op een eiland. De godin Kalypso, die het eiland bewoont, ontfermt zich over hem en zorgt ervoor dat hij verfrist en goed bevoorraad zijn toch kan voortzetten. Iris Bouwmeester is een jonge Bredase kunstenares die haar opleiding genoten heeft aan de academie Sint Joost en sindsdien als zelfstandig beeldend kunstenaar werkt in Breda.

Eind 2003 zijn Brabantse kunstenaars uitgenodigd een ontwerp in te dienen voor het kunstwerk op het Van Coothplein. Uit de inzendingen heeft de gemeentelijke commissie beeldende kunst vijf ontwerpen geselecteerd, die verder zijn uitgewerkt. Deze zijn aan de stad gepresenteerd, waarop de burgers van Breda hebben gekozen voor het ontwerp van Bouwmeester.

Breda, 29 juni 2005