Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Coevorden wil jeugd begeleiden
Uitzenddatum: Wo. 29 juni 2005, 20.30u
Verslaggeving: Roul Meijer

In hoeverre mag een gemeente direct ingrijpen in de opvoeding van kinderen? De gemeente Coevorden wil daar ver in gaan en de jeugd begeleiden. Sinds kort krijgen alle gezinnen met een kind van anderhalf jaar bezoek van medewerkers van het consultatiebureau. De ouders zelf zitten daar echter niet altijd op te wachten. Een reportage.

Ontsporende jongeren
Vijf jaar geleden constateerde de Geneeskundige Dienst dat jongeren in Coevorden van 15 en 16 jaar oud dreigden te ontsporen. Ze maakten hun school niet af, kwamen in aanraking met de politie en gebruikten veel alcohol en drugs.

Uniek onderzoek
De gemeente liet onderzoek doen door de Universiteit Groningen. Deze bekeek of de problemen misschien al op jongere leeftijd ontstaan. Daarom werden alle kleuters uit Coevorden van zes en zeven jaar oud onderzocht. Het onderzoek is uniek, omdat de studenten uit Groningen toegang kregen tot alle dossiers die ooit over deze kinderen zijn aangelegd.

Vermoeden bevestigd
Het onderzoek bevestigt het vermoeden. Zo blijkt dat kinderen van zes en zeven jaar, net als de pubers, meer problemen hebben dan gemiddeld. De kleuters hebben emotionele problemen, gedragsproblemen en vertonen hyperactief gedrag. Bovendien gedragen de kinderen zich minder sociaal.

Privacy
De onderzoekers uit Groningen hebben inmiddels een goed beeld van hoe het er in de gezinnen in Coevorden aan toe gaat. Om de toekomstige generatie op het rechte pad te houden wil deze gemeente zo vroeg mogelijk in kunnen grijpen. Al bijna vanaf de geboorte. Maar mag dit wel allemaal in verband met de privacy?

Forum: Kinderen op jonge leeftijd screenen?
De gemeente Coevorden wil zich al in een vroeg stadium kunnen bemoeien met het gezinsleven om te voorkomen dat kinderen niet goed worden opgevoed. Is deze methode in strijd met de privacy waar ouders en de kinderen recht op hebben? Of is dit gerechtvaardigd om te voorkomen dat jongeren in de toekomst ontsporen?