Gemeente Helmond


---

Plan voorziet in renovatie en aanleg speelplekken in heel Helmond

Speelruimteplan komende jaren uitgevoerd in nauw overleg met bewoners De komende jaren krijgt de speelruimte in Helmond een behoorlijke impuls. Er komen speelplekken bij en bestaande speelplekken worden opgewaardeerd. Dit gebeurt in twee periodes. Dit jaar worden -in nauw overleg met de bewoners- als eerste de volgende vier wijken aangepakt: Binnenstad-Oost, Helmond-West, t Hout en Helmond-Oost. Na 2005 komen de andere Helmondse wijken aan de beurt. Dit staat in het Speelruimtebeleidsplan II dat op 21 juni jongstleden door het Helmondse college van burgemeester en wethouders is goedgekeurd.

Plan
De gemeente hecht belang aan een goede speelruimte voor kinderen. Dit is belangrijk voor hun fysieke en sociale ontwikkeling. Daarom is in 2003 het Speelruimtebeleidsplan deel I vastgesteld met daarin de basisvoorwaarden voor spelen. Denk hierbij aan veiligheid en bereikbaarheid van speelplekken, maar ook aan een gevarieerd spelaanbod voor kinderen en jongeren. In dit plan staan ook aanbevelingen over verkeerssituaties en de informele ruimte in een woonomgeving, zoals pleintjes, trottoirs of parkjes. Want de jeugd speelt ook veel buiten de vastgestelde speelplekken, denk maar aan stoepkrijten, hutten bouwen of overlopertje. Het doel is dat heel Helmond voor 2010 voldoet aan de basisvoorwaarden voor spelen.

Onderzoek
Nu wil de gemeente het speelruimtebeleid in de praktijk gaan brengen in de bestaande wijken. Daarom is het Speelruimtebeleidsplan deel II opgesteld. Dit plan is gericht op de daadwerkelijke uitvoering van werkzaamheden. In 2004 zijn alle -ruim 200- speelplekken in Helmond getoetst aan de basisvoorwaarden voor spelen. Daarnaast is de bespeelbaarheid van de woonomgeving beoordeeld. Ook zijn de bevolkingsgegevens onderzocht zodat bekend is waar de kinderen in Helmond wonen en hoeveel jonge kinderen, basisschoolkinderen of tieners in een buurt wonen. Want elke leeftijdsgroep heeft andere speelwensen. De conclusies van het onderzoek zijn verwerkt in concrete uitvoeringsprogrammas per wijk.

Planning
Er wordt in 2005 voorrang gegeven aan de wijken Helmond-West, Binnenstad, t Hout en Helmond-Oost. Vooral in deze wijken is er een tekort aan speelplekken. Maar ook de kwaliteit van speelruimte en de bespeelbaarheid van het woongebied laat te wensen over. Na de zomervakantie vindt eerst overleg plaats met bewoners over de plannen voor hun wijk. Eind van het jaar start naar verwachting de uitvoering van de diverse maatregelen. In de periode 2006 tot en met 2009 worden de speelruimten in de overige wijken aangepakt.

Inbreng van bewoners
De wijkorganen van Helmond hebben al kunnen reageren op het Speelruimteplan. Bij de uitvoeringsplannen worden ook de wijkbewoners betrokken. Op dinsdag 20 september aanstaande vindt er een workshopavond plaats voor de wijken Binnenstad-Oost, Helmond-West, t Hout en Helmond-Oost. Op deze avond kunnen bewoners inbreng leveren binnen de gestelde prioriteiten en financiële kaders. De wijkorganen worden gevraagd om hiervoor een werkgroep van maximaal 10 bewoners samen te stellen. Geïnteresseerden kunnen voor 1 september contact opnemen met het betreffende wijkorgaan:

* Binnenstad-Oost. Vereniging Wijkbeheer Binnenstad, de heer J. Terbeek, tel. 0492 523177;

* Helmond-Oost. Wijkorgaan in oprichting. Meer informatie via de heer F. Rietveld (gemeente), tel. 0492 587695. Email: f.rietveld@helmond.nl;

* t Hout. Stichting Wijkraad Mierlo-Hout, de heer. A. v.d. Kam, tel. 0492 525903. Email: wijkraadmh@planet.nl;

* Helmond-West. Stichting Buurtbeheer Helmond-West. H. de Gooijer, tel. 06 22616134. Email: tekavof@zonnet.nl.

Uitvoering
Na 20 september worden de inbreng van de bewonerswerkgroepen én de voorgestelde maatregelen van de uitvoeringsprogrammas samengebracht in definitieve wijkspeelplannen. De uitvoering van de wijkspeelplannen voor de wijken Binnenstad-Oost, Helmond-West, t Hout en Helmond-Oost starten vervolgens eind 2005.

---

| |