Gemeente Arnhem

Inkoop- en aanbestedingsbeleid vernieuwd
Met het goedkeuren van de nieuwe nota inkoop- en aanbestedingsbeleid door Burgemeester en Wethouders beschikt Arnhem sinds vandaag over een eigentijds, professioneel beleidskader op dit gebied. Een beleidskader dat voorziet in een transparant, zogenoemd non-discriminatoir en objectief inkoop- en aanbestedingsproces.

Het nieuwe beleidskader vervangt de regels die de gemeente al jaren hanteert, maar door de tijd zijn ingehaald. Naast in- en externe ontwikkelingen vraagt ook veranderde wetgeving op aanbestedingsgebied om nieuw beleid.

Intern heeft de gemeente te maken met steeds beperktere budgetten. De noodzaak om nog bedrijfsmatiger te werken neemt daardoor toe. Het belang van een professionelere aanpak van de inkoop wordt als gevolg hiervan groter.
Extern nemen ontwikkelingen op dit terrein een enorme vlucht mede als gevolg van de bouwfraude en de constatering op rijksniveau dat aanbestedingsregels nog onvoldoende worden nageleefd.

Gezien de diverse ontwikkelingen is verbeterde wetgeving in de maak. Het gaat daarbij onder meer om regels die betrekking hebben op de relatief kleinere aanbestedingen (onder de Europese drempelbedragen). Het vernieuwde inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente anticipeert op de komende aanbestedingswet, is Europa-proof en biedt voldoende ruimte om een doelmatige besteding van gemeenschapsgelden te garanderen.

De volledige tekst van de nota inkoop- en aanbestedlingsbeleid 2005 gemeente Arnhem is voor belangstellenden op korte termijn beschikbaar via de website www.arnhem.nl/inkoopbeleid-aanbestedingen.

Arnhem, 29-06-2005