Gemeente Den Haag

juni 2005
Reïntegratie Haagse adreslozen boven verwachting (28 juni)

Een reïntegratietraject voor een groep van ruim dertig Haagse adreslozen laat een heel goed tussentijds resultaat zien. Van de dertig adreslozen die aan de pilot deelnemen is inmiddels ruim de helft gehuisvest en heeft ongeveer tweederde contact met de Gemeentelijke Kredietbank voor financiële begeleiding, aangezien deze groep vaak met een schuldenlast te kampen heeft. Gezien de goede resultaten is inmiddels besloten om halverwege 2005 met een tweede groep van dertig personen te starten.

Het resultaat is goed, omdat de stabilisering van de woon- en schuldensituatie de belangrijkste doelstelling voor de eerste fase (tot mei jl.) van het project was. In de tweede fase van de pilot wordt aandacht besteed aan woonbegeleiding, dagbesteding en verdere begeleiding door reguliere instanties. Uiteindelijke doelstelling van de pilot is om de groep van circa 30 adreslozen weer zo veel mogelijk zelfstandig in de maatschappij te laten functioneren en zo mogelijk aan het werk te laten gaan.

Aanleiding voor de pilot is het feit dat circa 850 van de 1100 adreslozen in Den Haag een WWB-, WAO- of bijstandsuitkering ontvangen. Alle klanten van de dienst tot 65 jaar, dus ook deze adreslozen, hebben in principe een arbeidsverplichting. Ontheffing van arbeidsverplichtingen vindt alleen op individuele gronden plaats. Adresloze klanten komen dus voor de reïntegratietrajecten van de gemeente in aanmerking. De complexiteit van hun problematiek maakt de toegang tot deze trajecten echter lastig.

'Deze pilot laat zien dat Den Haag zich inzet voor de meest kwetsbaren in de samenleving,' aldus wethouder Pierre Heijnen. 'Het resultaat van de pilot is zeer bemoedigend. Het is dan ook heel positief dat we doorgaan met een tweede groep adreslozen.'

De pilot duurt nog tot november 2005. Als een persoon uitvalt wordt deze plaats direct weer opgevuld tot het maximale aantal van 30 plaatsen. Aan het eind van het traject wordt bekeken in hoeverre de deelnemers zelfredzaam zijn en of dit ook duurzaam is. Afhankelijk van deze uitkomst wordt bekeken of en hoe de adreslozen verder begeleid worden.

De pilot met de adreslozen is een samenwerking tussen de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW) en Cheops (RG-Consult, Leger des Heils en Parnassia). Deze partners vormen samen een multidisciplinair team (MDT) dat de voortgang van de adreslozen bewaakt, hun problemen aanpakt en afspraken met ze maakt.