Gemeente Den Haag

juni 2005
Meer werk, woningen, groen, recreatie en vooral meer kwaliteit voor Haagse burgers (29 juni)

Wéreldstad aan Zee: met die ambitie gaat Den Haag de toekomst tegemoet. Naar een stad waar wordt geïnvesteerd in kwaliteit en waar mensen graag willen wonen en werken, ondernemen en recreëren. De stad benut haar kenmerkende kwaliteiten als troeven voor de toekomst: een internationale stad, een multiculturele stad, een stad aan zee en een monumentale residentie. Het groene karakter wordt gekoesterd. Om dit alles te realiseren, is volgens een eerste schatting tot 2020 een investering nodig van ruim 3,6 miljard.

Dit staat in de Structuurvisie Den Haag 2020 die het college van B&W dinsdag 28 juni vaststelde. Het beschrijft het gewenste toekomstbeeld voor 2020 en de ruimtelijke veranderingen die de komende vijftien jaar nodig zijn om dat te bereiken. Het gemeentebestuur van Den Haag heeft zich daarbij sterk laten leiden door het resultaat van gesprekken en overleg met bewoners, bedrijven en instellingen in de stad, met de regio en met andere overheden.

Sterke stad in de regio
In de toekomst is Den Haag onderdeel van één stedelijke regio die groen, leefbaar en bereikbaar is, met een sterke economie en aantrekkelijk om te wonen. Hierbinnen profileert Den Haag zich als internationale stad van recht en bestuur en als stad aan zee. De gemeente wil daarom flink investeren in het groen, de openbare ruimte en in de bereikbaarheid. Het bedrag van ruim 3,6 miljard zal, volgens een grove schatting, worden ingezet op de volgende terreinen: ongeveer 170 miljoen is nodig voor investeringen in de leefomgeving, voor internationale voorzieningen wordt gedacht aan 700 miljoen, voor woningbouw is 800 miljoen begroot en voor infrastructure le projecten een bedrag van 1,950 miljard. De ringweg wordt afgemaakt, er komen snelle regionale openbaar vervoerverbindingen en het fietsnetwerk wordt uitgebreid. Ook zullen investeringen nodig zijn voor verdere regionale ontwikkeling. Dit zijn de voorwaarden voor een gezonde stad en regio.

De stad kan groeien van 470.000 inwoners nu naar 515.000 inwoners in 2020. Daarvoor zullen 37.500 extra woningen worden gebouwd, waarvan veel appartementen. Met een extra aa nbod aan appartementen zullen weer meer eensgezinswoningen vrijkomen voor gezinnen, zodat ook volgende generaties Hagenaars hier kunnen wonen én meer mensen die hier werken ook kunnen wonen.
De groei van de werkgelegenheid met 40.000 arbeidsplaatsen is vooral te vinden in de kennis- en diensteneconomie. Met name binnen internationale instellingen zal het aantal banen groeien, waarmee ook veel afgeleide werkgelegenheid ontstaat. Te denken valt hierbij aan adviesbureaus, detailhandel, horeca, drukkerijen en automatisering. Voor bedrijvigheid die heel veel ruimte vraagt, zoals afval- en recyclebedrijven en autodemontagebedrijven, zal in de stad minder ruimte zijn.

Masterplannen
Den Haag kiest bij de grote ruimtelijke veranderingen binnen de stad voor een totaalaanpak per gebied. Alle nieuwe en bestaande functies in een gebied worden hierbij meegenomen: groen, water, infrastructuur, wonen, werken, voorzieningen.
Per gebied, zoals bijvoorbeeld voor de internationale kustzone en de Vliet/A4-zone wordt een Masterplan opgesteld en onder regie van de gemeente Den Haag samen met marktpartijen en andere overheden verder ontwikkeld.

De Structuurvisie Den Haag 2020 zal na de zomer worden behandeld in de gemeenteraad.