Gemeente Leeuwarden

Nog geen referendum in Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (29-06-2005)

De Leeuwarder Lokale Partij heeft haar voorstel voor een referendumverordening ingetrokken. Er was maandag 27 juni volgens fractievoorzitter Gijs Jacobse onvoldoende draagvlak in de gemeenteraad voor het initiatief. Breekpunt was het voorstel van de LLP om te werken met handtekeningenlijsten die door aanvragers van een referendum worden ingezameld. De meerderheid van de raad staat wel postief tegenover een referendum maar wil de persoonlijke handtekeningen registreren bij het loket van burgerzaken. Een poging van raadslid Bart Jan de Vries van D66 om de referendumverordening alsnog in stemming te brengen strandde om procedurele redenen.

Op 1 januari 2005 is de Tijdelijke Referendumwet van het Kabinet verlopen. De referendumverordening van de gemeente Leeuwarden moet de gemeenteraad weer de gelegenheid bieden referenda te organiseren, zowel op initiatief van de raad zelfs, als op verzoek van burgers.

De ChristenUnie, FNP en PAL/GroenLinks spraken lovende woorden over het voorstel tot een referendumverordening. Een aantal fracties verschilden echter van mening over de uitwerking. Het CDA vroeg om een wijziging van het voorstel zodat niet de gemeenteraad zelf, maar alleen burgers de mogelijkheid krijgen een referendumverzoek te doen. De PvdA diende amendementen in over de wijze van inzamelen van handtekeningen en de geldigheid van het referendum.