Socialistische Partij

De hoogste tijd voor een socialer beleid

29-06-2005 * Vandaag stonden vakbondsleden en SP'ers opnieuw te protesteren tegen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die niet bereid is om met ABVAKABO en CNV Publieke Zaak een fatsoenlijke CAO voor het gemeentepersoneel af te sluiten.


De tegenstelling tussen de VNG en de vakbonden gaat over de ziektekostenverzekering, de loondoorbetaling bij ziekte, de dreigende afschaffing van het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) en een bescheiden loonsverhoging van 1,25 procent.

De opstelling van de VNG in dit arbeidsconflict kan niet los worden gezien van de opstelling van de regering Balkenende tegenover de vakbonden. De VNG kan niet bewegen omdat de regering wil dat zij stil staat.

Het vakbondsprotest van 2 oktober, de uitslag van het referendum over de Europese Grondwet, de acties van de politie en deze manifestatie van vandaag wijzen allemaal een andere kant uit. Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft het helemaal gehad met dit kabinet Balkenende en haar beleid van sociale afbraak.

Deze regering houdt ons voor dat sociale sloop een voorwaarde is om de Nederlandse economie uit het slop te trekken. De SP vindt dat volstrekt onacceptabel. In plaats van sociale afbraak moeten we investeren in de publieke sector, het onderwijs, technologische vernieuwing en in het scheppen van stageplaatsen en banen voor jongeren.

Het protest van vandaag is een krachtig signaal dat gemeentewerkers niet met zich laten sollen en zich sterk maken voor een ander en socialer beleid. De SP zal zich daar in en buiten de Kamer en in de gemeenteraden sterk voor maken.

Als de Vereniging Nederlandse Gemeenten de bonden niet tegemoet komt, volgen er binnenkort harde, intensieve en langdurige vervolgacties. Dat lieten Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak vanmiddag weten.

De ambtenarenstaking van vandaag leidt tot weinig problemen, maar de nieuwe acties zullen dat wel doen, waarschuwen de bonden. Zo zal er niet schoongemaakt worden tijdens Sail Amsterdam.