VVD



Nieuws

29 jun 2005 - Eerste reactie VVD op
kabinetsplannen over de publieke omroepen

De VVD-Tweede-Kamerfractie is ontevreden over het visiedocument van staatssecretaris Van der Laan over de toekomst van de publieke omroep. De VVD wil een zich van de commerciële omroepen onderscheidende publieke omroep zonder reclame, zonder structurele subsidie voor de omroepverenigingen en met minder analoge televisie- en radiostations. Het voorstel van Van der Laan voorziet daar slechts deels in.

Woordvoerder Fadime Örgü: ,,Omdat de reclame blijft, zal de omroep blijven proberen met belastinggeld de strijd om de kijkcijfers te voeren. Omdat de reclame-inkomsten in de toekomst hoe dan ook zullen teruglopen, had de staatssecretaris de STER bovendien nu moeten afschaffen, zodat de omroep zich alvast had kunnen instellen op de toekomstige situatie waarin men voornamelijk zal moeten leven van de rijksbijdrage. Dit voorstel is nu helaas geen duurzame en toekomstbestendige oplossing." De VVD is wel tevreden dat eventuele teruglopende reclame-inkomsten niet door de overheid zullen worden aangevuld en dat er een parlementair themakanaal komt.

De VVD beseft in alle realiteit dat in een coalitie met het CDA er niet heel veel meer in zit dan dit compromis. De ledenomroepen blijven helaas structureel middelen ontvangen, zij het slechts ten hoogte van 37,5 procent van hun huidige budget. Met die middelen moeten zij zich puur richten op opinie en debat. Over de rest van de middelen (bestemd voor nieuws, actualiteit, educatie, kunst en cultuur) gaan de omroepen niet langer. Er wordt op de omroep niet bezuinigd, zodat voor die functies aanzienlijke middelen overblijven. Nieuws en Sport worden verzorgd door de NOS, over der rest van de middelen krijgt de Raad van Bestuur van de publieke omroep de zeggenschap.

NPS:

De VVD is van mening dat de NPS met een deel van haar programmering het publieke karakter van de omroep recht doet; de NPS maakt een aantal mooie publieke programma's. In het toekomstvoorstel van staatssecretaris Van der Laan wordt voor de programmering in het kader van educatie, kunst en cultuur echter aanzienlijk meer geld uitgetrokken dan in het huidige bestel. Dat is mede aan de inzet van de VVD te danken. De NPS heeft geen leden en is ooit door de politiek opgericht omdat op de publieke omroep onvoldoende aandacht aan educatie, kunst en cultuur werd besteed. Dat argument - en daarmee de legitimatie voor het voortbestaan van de NPS - valt weg wanneer er veel meer geoormerkt geld voor zulke programmering beschikbaar komt. De Raad van Bestuur van de publieke omroep krijgt de zeggenschap over die middelen en schrijft in de toekomst tenders uit voor deze programmering. Zowel buitenproducenten als Endemol, Eyeworks en IdtV als omroepverenigingen kunnen daarop inschrijven. Een belangrijk deel van de programmering van de NPS is daarmee veiliggesteld.