Gemeente Leusden

29-06-05 / Voorzitter en leden rekenkamercommissies Vallei-in-Perspectief beëdigd

29-06-05
Voorzitter en leden rekenkamercommissies Vallei-in-Perspectief beëdigd WOUDENBERG, 29 juni 2005
Burgemeester R.L. Boer heeft op dinsdag 28 juni 2005, namens zijn collega's uit Barneveld, Nijkerk, Leusden, Scherpenzeel en Renswoude, de voorzitter en de leden van de drie rekenkamercommissies in de Vallei-in-Perspectief beëdigd.

De gemeenten van de Vallei-in-Perspectief (ViP) (Barneveld, Nijkerk, Leusden, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg) beschikken nu met ingang van 1 september 2005 over drie rekenkamercommissies met één voorzitter en één gezamenlijke ondersteuning. Deze ontwikkeling past prima in het streven van de ViP om - waar mogelijk - de samenwerking te zoeken.

De rekenkamer of rekenkamerfunctie (dat meestal de vorm van een rekenkamercommissie krijgt) is een gevolg van de invoering van het dualisme. Het dualisme is ontstaan om een duidelijke scheiding aan te brengen in de taken en verantwoordelijkheden van de gemeenteraden en de colleges van burge-meester en wethouders. De gemeenteraden hebben een aantal extra instrumenten gekregen om inhoud te geven aan hun nieuwe volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol; voor die laatste rol is met name de (lokale) rekenkamer ontwikkeld. De rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentelijk beleid. Een goede controle van het college van burgemeester en wethouders is gebaat bij een goede ondersteuning. De gemeentelijke rekenkamer kan antwoord geven op vragen of en in hoeverre gestelde doelen zijn behaald. Naast versterking van de controle leidt dit tot een grotere transparantie voor de burgers. Het instrument is zó belangrijk, dat het verplicht is gesteld. Uiterlijk 1 januari 2006 dient elke raad deze rekenkamer of rekenkamerfunctie in het leven te hebben geroepen.

De drie rekenkamercommissies staan onder het voorzitterschap van de heer J.P.P. van Dort. De ondersteuning wordt verricht door mevrouw B.C.J. Does.

De rekenkamercommissies bestaan verder uit de volgende leden:
* Rekenkamercommissie Nijkerk: De heer D.J. Jans en mevrouw F.T. van de Vlierd

* Rekenkamercommissie Leusden/Barneveld: De heren R. Kamphues en J.G.W. Scheltinga

* Rekenkamercommissie Renswoude/Scherpenzeel/Woudenberg: De heren D.J. Jans en J.G.W. Scheltinga

Op de foto van de beëdigde leden staan van links naar rechts: J.G.W. Scheltinga, R. Kamphues, D.J. Jans, F.T. van de Vlierd en J.P.P. van Dort (voorzitter). Links op de achtergrond staat B.C.J. Does (secretaris). Zij is niet beëdigd, maar benoemd door de gemeente Barneveld.

---