Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT
Tweede Kamerfractie

Lijst Pim Fortuyn

Den Haag, 29 juni 2005

LPF wil eerlijke kansen voor gehandicapte werknemer

De Lijst Pim Fortuyn dient vandaag een motie in die het aannemen van gehandicapte werknemers op structurele wijze moet stimuleren. De LPF vreest dat de nieuwe wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) het voor deze groep moeilijker zal maken een gepaste baan te vinden.

De nieuwe WIA, die is toegespitst op het stimuleren van de werkhervatting, levert voor arbeidsgehandicapten een probleem op. Alleen volledig arbeidsongeschikten zullen nog een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Gedeeltelijk arbeidsgeschikten moeten zoveel mogelijk aan het werk blijven en kunnen alleen dan - vanaf 35% loonverlies - een aanvulling op hun loon krijgen (WGA). Op de huidige arbeidsmarkt, gekenmerkt door een groter aanbod dan vraag naar arbeid, zullen werkgevers bij gelijke geschiktheid in principe altijd de voorkeur geven aan werknemers die volledig en optimaal inzetbaar zijn.

Wat de Lijst Pim Fortuyn betreft zou het kabinet daarom de wet zodanig aan moeten passen dat mensen met een handicap goedkoper worden voor de werkgever, zodat ze op de arbeidsmarkt eerlijker kunnen concurreren met volledig arbeidsgeschikten. De LPF zal daartoe vanmiddag een motie indienen die regelt dat werkgevers een structurele korting krijgen op de werkgeverslasten wanneer ze een arbeidsgehandicapte werknemer in dienst nemen. De hoogte van de korting wordt afhankelijk gemaakt van de mate waarin een werknemer arbeidsgehandicapt is. Op die manier ontstaat er ook op de arbeidsmarkt een Level Playing Field.

De nieuwe wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) betekent een breuk in de gedachte rond inkomensverzekering bij arbeidsongeschiktheid. In plaats van het steeds maar weer verbeteren van de rechten wordt er nu voor het eerst gekeken naar de plichten die arbeidsongeschikten hebben. De inzet van deze wet is een meer activerend beleid.