Gemeente Amsterdam

Nieuwe Milieueffectrapportage voor tweede fase IJburg

Zorgvuldigheid reden nieuwe MER IJburg 2e fase

29 juni 2005
---


Het college van B&W heeft besloten een geheel nieuwe Milieueffectrapportage (MER) voor de tweede fase IJburg, inclusief de oostelijke auto-ontsluiting naar de A1-A9, te doorlopen. Het college heeft besloten tot een nieuwe MER in plaats van een actualisering van de bestaande MER uit 1996 om zo zorgvuldig mogelijk de effecten op milieu, natuur en luchtkwaliteit van de bouw van de tweede fase IJburg in kaart te brengen. De belangrijkste reden is dat inmiddels een uitspraak van de Raad van State over een vergelijkbare situatie in Leeuwarden negatief is uitgevallen.

Een van de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State van november 2004 was dat de tweede fase een vertraging zou oplopen van minimaal 1 à 1½ jaar. Omdat nu besloten is tot een geheel nieuwe MER, wordt er vanuit gegaan dat de vertraging nu minimaaltwee jaar zal zijn. De verwachting is dat de MER-procedure in de eerste helft van 2006 wordt afgerond. Het landmaken zal op zijn vroegst in 2007 kunnen beginnen.

Op 24 november 2004 is het bestemmingsplan voor de tweede fase van IJburg door de Raad van State vernietigd. Hierdoor kon niet worden begonnen met het maken van land voor de laatste vier eilanden van IJburg.

Een MER-procedure begint met een startnotitie MER. Deze startnotie wordt van 6 juli t/m 17 augustus ter inzage gelegd.