Gemeente Amsterdam

Milieubeleid in Amsterdam op koers

29 juni 2005
---


Het college heeft ingestemd met het `Milieuverslag Amsterdam 2004'. Het verslag rapporteert over de uitvoering van de acties uit het Milieubeleidsplan Amsterdam 2004-2006 in het jaar 2004. Voor het merendeel van de acties zijn in 2004 resultaten geboekt. Een groot deel van de acties is in 2004 gestart. Deze acties lopen over het algemeen door in 2005.

Wethouder Maij: "Milieu staat binnen Amsterdam steeds duidelijker op de kaart. De aanpak van het plan werpt zijn vruchten af..."

Resultaten acties

De afgelopen twee jaar heeft de gemeente aan de hand van metingen en berekeningen in kaart gebracht waar in de stad de norm voor luchtkwaliteit wordt overschreden. Dergelijke knelpunten vormen de basis voor het actieplan luchtkwaliteit, dat in september 2005 zal worden gepresenteerd.

In 2004 is een begin gemaakt met een digitale geluidskaart van Amsterdam. Daarmee wordt de geluidsbelasting van de hele stad in kaart gebracht. Hiermee krijgt Amsterdam een krachtig instrument in handen om de geluidsbelasting inzichtelijk te maken voor de Amsterdammers en voor de makers van ruimtelijke plannen. Deze zomer is de definitieve geluidskaart gereed.

Om het geluidsniveau in de woonomgeving van Amsterdammers aanvaardbaar te houden saneert de gemeente ongeveer duizend gevels per jaar. Aan de gevels worden bouwkundige voorzieningen getroffen, waarna extra geluidsisolatie aan de buitengevel wordt aangebracht. Er zijn vorig jaar 1029 gevels gesaneerd.

Tijdens de Klimaatbeurs die de gemeente in 2004 organiseerde konden alle stadsdelen en diensten de benodigde kennis opdoen om hun klimaatplannen vorm te geven. Alle stadsdelen hebben inmiddels een klimaatplan. Dankzij die inspanningen levert Amsterdam een bijdrage van bijna vier procent aan de Nederlandse Kyoto-doelstelling.

De gemeente koopt systematisch duurzaam in om grondstoffen te sparen en zuinig om te gaan met fossiele brandstoffen. De gemeente geeft daarmee het goede voorbeeld voor Amsterdammers en de Amsterdamse bedrijven. In 2004 won de gemeente de `Duurzaam Inkopen Prijs'. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan overheden die duurzaamheid op een inspirerende manier hebben meegewogen in hun inkoopproces. Amsterdam kreeg de prijs voor de kritische kijk naar duurzaamheid bij dienstkleding, die resulteerde in de `Handreiking Schone Kleren'.

Vergunningverlening en handhaving

In 2004 zijn bijna alle vergunningen binnen de wettelijke termijn afgehandeld. Voor Westpoort lag dit percentage op 67% door vooral de complexiteit van bedrijven. In Westpoort geldt niet langer een gedoogcultuur. Er zijn daar vorig jaar 199 controles uitgevoerd waarbij bij 90 bedrijven een handhavingstraject werd gestart. Ook is een grootscheepse controle uitgevoerd op de Heining. De handhaving is professioneler geworden. Amsterdam voldoet aan nieuwe landelijke criteria, waaronder scheiding van petten tussen handhaver en vergunningverlener.

Bodemtaken

Amsterdam heeft in 2004 de bodemverontreiniging in beeld gebracht. Er worden zeer complexe en omvangrijke bodemsaneringen uitgevoerd zoals de sanering van de Oostergasfabriek. In 2004 zijn 123 bodembeschikkingen verleend. Vrijwel alle beschikkingen zijn binnen de wettelijke termijn verleend. Een groot deel van de uitgevoerde saneringen zijn door bodeminspecteurs bezocht. Amsterdam heeft beleid, uitvoering en toezicht onder gescheiden verantwoordelijkheid gebracht.

De uitvoering van enkele acties ligt achter op schema. De energievisie IJburg tweede fase is weliswaar in januari 2004 afgerond en de bestuurlijke besluitvorming zou in 2004 plaatsvinden, maar door een uitspraak van de Raad van State is de voorbereiding tijdelijk stilgelegd. En omdat de Basiskwaliteit Woningbouw Amsterdam (BWA) ter discussie staat is de implementatie vooralsnog opgeschort.

Het college is wettelijk verplicht om via een verslag jaarlijks te rapporteren over de uitvoering van de Wet milieubeheer. Stadsdelen stellen zelf milieuverslagen op, waarin de uitvoering van de wettelijke milieutaken van het stadsdeel aan bod komt.