GroenLinks

GroenLinks presenteert plan tegen overgewicht bij kinderen

29 juni 2005

GroenLinks wil dat kinderen leren om lekker, gezond en gevarieerd te eten. De overheid moet kinderen stimuleren om te bewegen, te sporten en buiten te spelen. GroenLinks wil daarvoor een nationaal actieplan. Femke Halsema presenteerde dit plan vanmorgen samen met Pierre Wind op een basisschool.

Overgewicht bij kinderen is een snel groeiend probleem. GroenLinks wil nu ingrijpen om het tij te keren. Kinderen lijden onder overgewicht en onder een eenzijdige eetcultuur. Overgewicht beperkt ze in hun bewegingsvrijheid, ze worden er om gepest en het is een slecht voorteken voor de gezondheid op latere leeftijd. Bovendien leren ze te weinig om te genieten van lekker eten, van de variatie aan smaken die er bestaat. En kinderen hebben veel te weinig ruimte om te bewegen, te sporten en buiten te spelen.

Kinderen kunnen daar nog niet zelf verantwoordelijk voor worden gesteld. Ze zijn daarvoor te zeer afhankelijk van hun ouders, van het onderwijs en van de omringende samenleving. Daarom moet de overheid zich inzetten voor een betere eetcultuur, voor meer leefruimte voor kinderen en voor een effectieve aanpak van overgewicht. Zo maken we het leven van kinderen een stuk gezonder en prettiger.

GroenLinks wil met het plan 'Lekker leven' alle mensen organisaties steunen die zich al inzetten voor de strijd tegen overgewicht. Zij moeten meer (financiële) middelen krijgen voor hun inzet en aanpak van overgewicht. Bovendien doet GroenLinks tal van voorstellen voor de overheid, voor gemeenten, scholen en de voedingsindustrie om daar bij te helpen. Enkele voorstellen zijn:
- Verdubbel het budget voor gezondheidspreventie
- Verplicht schoolzwemmen en gymles

- Reclamevrije publieke omroep

- De omgeving van scholen wordt 'autoluw'

- 3% van het bebouwde gebied is beschikbaar om te spelen
- Kinderen uit arme gezinnen krijgen een kinderclubcard: 500 euro om te besteden aan sport.
- Alle scholen gaan 'smaaklessen' geven

- Kinderen leren waar eten vandaan komt: op de boerderij, in de fabriek en op schooltuintjes.
- Ongezond eten op school wordt ontmoedigd

- Er komt een voedingswijzer op eetproducten. Daarmee wordt aangegeven of het eten ongezond is en waarom.
- Er komen afspraken met de levensmiddelenindustrie om ongezond eten minder te promoten.

Femke Halsema presenteerde dit plan samen met de bekende tv-kok Pierre Wind op de Haagse basisschool 'het Spectrum' op woensdag 29 juni. Zij zijn daar in gesprek gegaan met groep 6. Femke Halsema heeft het plan toegelicht en en Pierre Wind heeft een 'smaakles' verzorgd. De kinderen kregen een kinderversie van de voorstellen.

Femke Halsema zal deze nota indienen als initiatiefnota in de Tweede Kamer. Dat betekent dat de nota en de voorstellen zullen worden besproken door de Tweede Kamer en de regering. De nota is hier te vinden:
http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2005-06-29.1202/publication/download_file

Een kinderversie van de plannen hier:
http://www.groenlinks.nl/2ekamer/opinie/Artikel.2005-06-29.2037

Femke Halsema