CDA

29-06-05
'Kader voor onderhandelingen met Turkije gemiste kans'

Het door de Europese Commissie vandaag gepresenteerde kader voor onderhandelingen met Turkije is volgens Europarlementariër Camiel Eurlings (rapporteur Turkije) een gemiste kans.

Turkije voldoet volgens de Europese Commissie, Raad en Europees Parlement voldoende aan de politieke criteria om de onderhandelingen te kunnen beginnen, maar niet voldoende om te kunnen toetreden.

Eurlings: "Voor het Europees Parlement was het daarom een hard punt in de eerste fase van de onderhandelingen prioriteit te geven aan de politieke criteria, zoals mensenrechten, religieuze en culturele vrijheden en het functioneren van de democratie. Deze prioriteitstelling is op geen enkele manier verwoord in de Commissievoorstellen. Een gemiste kans."

Eurlings: "Wat ook niet naar voren komt, is dat Turkije weliswaar haar wetgeving heeft aangepast, maar dat die aanpassingen elementen bevatten die op gespannen voet staan met de politieke criteria van Kopenhagen en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Te denken valt hierbij aan het feit dat in de nieuwe strafwet een celstraf van 3 tot 10 jaar staat op bijvoorbeeld het doen van uitspraken over de Armeense of Cypriotische kwestie. Ook staat nog een celstraf op uitspraken met kritiek op het parlement, het justitiële systeem of het Turkse leger. Verder zijn in het nieuwe wetboek van strafvordering door amendementen van het Turks parlement de rechten van verdachten behoorlijk aangetast."

Eurlings: "De noodzaak om juist nu de druk hoog te houden om Turkije door te laten gaan met politieke hervormingen is evident. Het tempo is er nu uit. Dit was onder andere de boodschap van Turkse NGO´s en vertegenwoordigers van Raad en Commissie tijdens een recent werkbezoek. Ook signalen als dat van eergisteren toen vice-premier Gül duidelijk maakte dat Turkije geen intentie heeft om het Orthodox Patriarchaat te erkennen, of het al 34 jaar geleden door Ankara gesloten priesterseminarie te laten heropenen, spreekt boekdelen."