FNV

Ludieke actie als opwarmer voor hete herfst in vers vlees

De sectorraad van FNV Bondgenoten voor de slachterijen en vleesverwerkende bedrijven heeft dinsdag besloten het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao met een negatief advies aan de leden voor te leggen en acties voor te bereiden.
Maandagmiddag komt FNV Bondgenoten alvast met een patatkraam langs bij vleesbedrijf Dumeco in Boxtel om de zeshonderd werknemers te informeren over de stand van zaken. Donderdag wordt al gefolderd bij Dumeco in Scherpenzeel.

"Na de zomer zullen we flink aan de bak moeten. Als we dat niet doen, raken we de greep op deze sector kwijt.", zo geeft vakbondsbestuurder John Klijn de ernst van de situatie aan.

Klijn schrikt namelijk van de grote toeloop van goedkope Oost-Europeanen die via gespecialiseerde uitzendbureaus onder de prijs van een Nederlandse werknemer in de versvleesindustrie werken. "De werkgevers kan het allemaal niet schelen. Het is oude jongens krentenbrood. Verslechteringen worden verkocht alsof het allemaal toch heel redelijk is..."

Zo willen de werkgevers van de zaterdag een gewone werkdag maken en de toeslag voor die dag met 12,5 procent verlagen. Nu moge n werknemers zelf weten of ze op zaterdag willen werken.

In het eindbod stellen de werkgevers ook voor af te willen van de 36-urige werkweek door iedereen `vrijwillig' voor 38, 39 of 40 uur aan te nemen. "Wij zijn hier faliekant op tegen", zegt Klijn.

"Iedereen weet dat het werk vreselijk zwaar is. Wij hebben een gigantische werkloosheid in Nederland en deze werkgevers laten liever iedereen langer werken dan vacatures te creëren. Meer werken zal leiden tot reorganisaties, want je kunt meer met minder werken, terwijl de sector al krimpt", legt Klijn uit.

Bovendien zijn in het eindbod de loonsverhoging en de aanvulling bij ziekte te laag. Alleen over de ombouw van de pensioenregeling is de vakbond het met de werkgevers eens.

In augustus belegt FNV Bondgenoten ledenvergaderingen om over acties te beslissen. Op 16 augustus volgt nog een overleg met de werkgevers. "Maar dan moet duidelijk zijn dat we het echt zat zijn. Geen fatsoenlijke cao? Dan maar knokken!", vindt Klijn.

De actiebereidheid is behoorlijk, merkte Klijn woensdag bij een studiedag van de bond over werktijden in de slachterijen en vleesverwerkende bedrijven. "De mensen begrijpen dat het er nu om gaat. Als we dit verliezen, zijn we weg."