Politie Midden- en West Brabant

Zeven personen aangehouden in onderzoek mensensmokkel

BREDA, 29 juni 2005

De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben op 9 juni en 28 juni 2005 in totaal zeven personen aangehouden. Zij worden er van verdacht behulpzaam te zijn geweest bij het faciliteren van illegaal verblijf danwel de illegale toegang tot Nederland van vreemdelingen (mensensmokkel). Daarnaast werden vier illegale vreemdelingen aangehouden.

Het team GrensOverschrijdende Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee Breda en medewerkers van de politie Midden en West Brabant, hebben na een onderzoek van vier maanden een netwerk kunnen oprollen dat vreemdelingen financieel benadeelde door voor hen een kansloze aanvraag in te dienen voor een verblijfsvergunning in Nederland.

Op 9 juni werden in Maastricht vier personen aangehouden. Eén van de hoofdverdachten in het onderzoek, een 60-jarige jurist uit Eindhoven, werd op heterdaad aangehouden bij het gemeentehuis waar hij samen met twee vermeende illegalen, één 35-jarige man van Tunesische afkomst en een 33-jarige man van Joegoslavische afkomst, en twee medeverdachten (van 35 jaar en 34 jaar en afkomstig uit respectievelijk Eindhoven en Parijs) een aanvraag wilde gaan indienen. De illegalen zijn overgedragen aan de Vreemdelingendienst en één van hen is uitgezet naar het land van herkomst (Tunesië). De Joegoslaaf bleek een voorlopige verblijfsstatus te hebben en is weer in vrijheid gesteld. Alle vier de verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Op dezelfde dag werd ook een 58-jarige man in Nuenen aangehouden, hij verzorgde de boekhouding en administratie van de hoofdverdachte. De man mocht na verhoor weer naar huis.

Op 28 juni hield de politie in Den Haag een tweede (45-jarige) hoofdverdachte aan en één 52-jarige medeverdachte. Deze tweede hoofdverdachte bleek illegaal in Nederland te verblijven, evenals zijn 34-jarige vrouw en kind. De laatste twee zijn overgedragen aan de Vreemdelingendienst en inmiddels uitgezet naar hun land van herkomst, Turkije. In Helmond werd een 62-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel en valsheid in geschrifte.

Bij de doorzoekingen op verschillende plaatsen in Nederland (Eindhoven, Nuenen, Den Haag, Helmond) werden ruim 3000 dossiers aangetroffen van mensen die de verdachten geld betaalden om behulpzaam te zijn bij het aanvragen van een machtiging verblijfsvergunning in Nederland. In veel gevallen hebben de aanvragers geen schijn van kans. De bedragen die voor de bemiddeling van zon aanvraag werden betaald lopen uiteen van 100 euro tot 1000 euro. Ook werden bij de doorzoekingen blanco aanvragen en blanco huurcontracten aangetroffen en geldbedragen.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de verdachten zon 5 tot 20 afspraken per week hadden bij gemeentes om een aanvraag voor een cliënt in te dienen. Zon twintig gemeentes, waaronder Etten Leur, Tilburg, Bergen op Zoom, Goes, Eindhoven, Maastricht, Alkmaar, Deventer, Zwijndrecht behoorden tot hun werkterrein. Wanneer een gemeente hun werkwijze doorkreeg en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) inschakelde, verplaatsten ze hun werkterrein naar een andere gemeente.

Het team GrensOverschrijdende Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee Breda is werkzaam voor de unit Zware Criminaliteit van de Divisie Recherche van de Politie Midden en West Brabant. Zij houdt zich bezig met onderzoeken op het gebied van mensensmokkel en migratiecriminaliteit.

Auteur: Manon Erkens