Ingezonden persbericht

Talpa ondertitelt minimaal

Talpa sluit met minimale ondertitels 1,25 miljoen doven en slechthorenden uit

HOUTEN, 20050629 -- Bij monde van John de Mol maakte de nieuwe zender Talpa afgelopen week bekend dat zij vooral Nederlandse programma's gaan uitzenden. De Mol voegde daar aan toe dat er ook minder zal worden ondertiteld dan bij anderen.


Het samenwerkingsverband ondertitel alle programma's, SOAP!*, concludeert dat Talpa met deze uitspraak voorbij gaat aan zo'n 1,25 miljoen dove en slechthorende Nederlanders voor wie ondertiteling de voorwaarde is om Nederlandstalige programma's te kunnen volgen. Deze groep wil net zoals elke Nederlander van een zo breed mogelijk toegankelijk televisieaanbod gebruik kunnen maken. Met de door de Mol uitgesproken koers wordt hieraan totaal voorbij gegaan.

SOAP! begrijpt tevens niet hoe een commerciële zender, die voor een essentieel deel afhankelijk is van adverteerders, een groep van 1,25 miljoen consumenten buitensluit door het niet ondertitelen van een substantieel deel van hun programmering. Hiermee sluit Talpa 1,25 miljoen potentiële klanten voor diezelfde adverteerders uit.

Daarnaast staat het beleid van Talpa haaks op de recentelijk
door minister van der Hoeven aangekondigde wettelijke verankering van een Algemene Maatregel van bestuur, die bepaalde ondertitelingpercentages voorschrijft aan publieke en commerciële zenders.


*In SOAP! participeren Dovenschap, de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS), de Federatie van Ouders van Slechthorende kinderen en kinderen met Spraak-/taalmoeilijkheden (FOSS), de Federatie van Ouders van Doven Kinderen (FODOK), de Stichting Plotsdoven, de Organisatie voor Slechthorende Jongeren (SHJO), de Stichting Belangen Nederlandse Dove Jongeren (SBNDJ) en de Stichting Auditief Verbale Ontwikkeling Nederland (SAVON). SOAP! beschikt daarnaast over onafhankelijke adviseurs uit de wereld van doven en slechthorenden.




Ingezonden persbericht