Ingezonden persbericht


Opleidingsinstituut Acade Groningen in voortbestaan bedreigd

ABVAKABO FNV is bezorgd over de werkgelegenheid van de werknemers van de stichting Acade. De onderwijsinstelling te Groningen wordt in haar voortbestaan bedreigd. De instelling verzorgt verpleegkundige (vervolg)opleidingen voor 14 ziekenhuizen in Noord Nederland .De organisatie, die 32 werknemers en meer dan 200 uurdocenten telt, kampt met een teruglopend leerlingenaantal en een slechte kaspositie. Een veelbelovend lijkende overname door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is vorige week afgeketst, omdat de noordelijke ziekenhuizen onvoldoende garanties wilden geven over het aantal leerlingen dat zij tot 2007 bij Acade willen opleiden. ABVAKABO FNV wil een bemiddelaar om de ontstane impasse te doorbreken.

De positie van Acade is in de afgelopen jaren geleidelijk uitgehold. Vanaf 1979 leidt Acade exclusief voor de ziekenhuizen in Noord Nederland onder meer operatie-assistenten en brandwondenverpleegkundigen op. Vanaf 2001 is het UMCG de opleidingen in eigen beheer gaan verzorgen. In de afgelopen jaren hebben de overige 13 noordelijke ziekenhuizen steeds minder leerlingen aangemeld, als gevolg van het stagnerend personeelsverloop in de zorgsector. Gelet op de sterk stijgende gemiddelde leeftijd van onder meer OK-assistenten zal in de komende jaren de opleidingsvraag echter weer sterk gaat aantrekken. In de afgelopen weken is getracht Acade te laten samensmelten met de opleidingspoot van het UMCG. Daarmee zou de continuïteit van de opleidingen en de werkgelegenheid zijn verzekerd. Het overleg over de samenwerking was reeds in een vergevorderd stadium

ABVAKABO FNV is zeer teleurgesteld over het mislukken van de samenwerking tussen Acade en het opleidingdsinstituut van het UMCG. ABVAKABO FNV verwijt het UMCG op voorhand teveel zekerheden te verlangen (o.a. onmiddellijke budgetneutraliteit) en tezamen met de andere noordelijke ziekenhuizen een gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. De ziekenhuizen stellen dat zij louter een klant-leverancier-verhouding met Acade hebben en willen daarom in het geheel geen afnametoezeggingen voor een beperkt aantal jaren doen. Zij achten zich daardoor niet verantwoordelijk voor het lot van het personeel van Acade dat reeds 26 jaar de opleidingen voor de ziekenhuizen verzorgt.

ABVAKABO FNV wil dat een onafhankelijke bemiddelaar een ultieme poging gaat ondernemen om de impasse te doorbreken en zoveel mogelijk opleidingen en de daarmee gemoeide werkgelegenheid alsnog over te hevelen naar het UMCG, met behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid.

-------------------

Nadere informatie

William Moorlag
Regiobestuurder ABVAKABO FNV (06 51218417, 050 3631808 W of 0595 2686 T)