Gemeente Hilversum

Eerste Stedelijke Vernieuwingsperiode afgesloten In de afgelopen vijf jaar heeft de gemeente Hilversum, samen met de Stedelijke Vernieuwingspartners, te weten de woningcorporaties en de zorg- en welzijnsinstellingen, veel tijd en geld gestoken in het verbeteren van Hilversum. De resultaten hiervan staan in een verslag dat op 28 juni 2005 door burgemeester en wethouders van Hilversum is vastgesteld.

Liebergen
In de ISV1 periode is het project Liebergen van start gegaan en thans is de uitvoering in volle gang met de bouw van ruim 200 nieuwe woningen volgens de Dudok Revisited methode. Het in 2004 geopende St. Joseph complex aan de Minckelersstraat vormt het centrum van de woondienstenzone in Hilversum-Oost. De opzet ervan en de samenwerking tussen alle partijen zijn uniek in Nederland.

Meer woondienstenzones
In de ISV2 periode zullen meer woondienstenzones worden gerealiseerd. Deze komen onder andere in het Lieven de Key project en het Vierkerkenhuis, beiden gelegen in de herstructureringswijk Noord.

Subsidie
In afgelopen periode ontving Hilversum ruim EUR 13 miljoen aan ISV subsidie van de provincie Noord-Holland. Van dit bedrag is ruim EUR 6,5 miljoen besteed aan Liebergen, inclusief een bijdrage aan het St. Joseph centrum. De andere helft is besteed aan het opruimen van bodemverontreiniging, waarvan EUR 4,5 miljoen in Anna's Hoeve. Tezamen met de subsidies die Hilversum in de ISV2 periode krijgt is dit toereikend om heel Anna's Hoeve te saneren en te herontwikkelen tot een nieuwe woonwijk.
Tijdens de ISV1 periode heeft de gemeente extra geld van de provincie Noord-Holland ontvangen voor het uitvoeren van het ISV programma. Met name het REGEV project, dat EUR 5 miljoen ontving, heeft hiervan geprofiteerd, waardoor het een enorme impuls kreeg. De bodemsanering start in 2005 waarna de herontwikkeling zal plaatsvinden met woningbouw en stedelijke functies.

ISV2
In februari 2005 heeft de gemeenteraad het nieuwe ISV2 programma vastgesteld voor de komende 5 jaar. Naast de genoemde projecten, wordt in de komende periode ook prioriteit gegeven aan de wijken Over 't Spoor en Van Riebeeck. Tenslotte zal bijzondere aandacht worden gegeven aan het stimuleren van de woningbouwproductie in Hilversum.