Gemeente Hilversum

Kunstgrasveld op sportpark Anna's Hoeve
In oktober 2003 is tussen de gemeente Hilversum, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap AGV en het Goois Natuurreservaat (GNR) overeenstemming bereikt over de ontwikkeling in het gebied bij Anna's Hoeve.
De plannen hebben betrekking op o.a. bodemsanering van water en terreinen, aanleg van een nieuwe rioolzuiveringsinstallatie en de bouw van een nieuwe woonwijk. Als gevolg hiervan zullen drie van de acht voetbalvelden van sportpark Anna's Hoeve verdwijnen. Op deze plek zal een heuvel komen waar een deel van de vervuilde grond die vrijkomt tijdens de saneringen in is verwerkt. Het verkleinde sportpark dient in de speelbehoeften van de achterblijvende sportverenigingen H.V.V. de Zebra's en S.V. Wasmeer te voorzien.
Omdat de drie velden zo spoedig mogelijk beschikbaar moeten komen voor de landschappelijk aan te leggen heuvel, wil de gemeente Hilversum op korte termijn ter compensatie één natuurgrasveld ombouwen tot een kunstgrasveld. Beide verenigingen zullen gebruik maken van dit veld. Ook zal nog dit jaar het bijveld van de Wasmeer worden omgebouwd tot hoofdveld en krijgt dit veld een nieuwe toplaag en drainage. Volgend jaar zal het andere veld van de Wasmeer worden gerenoveerd.

Nieuwe ontwikkelingen
Bij het kunstgras voor voetbal spreken spreekt men op dit moment over de derde generatie kunstgras.
Een nieuwe generatie kunstgrasvelden die eigenschappen bezit die lijken op die van natuurgras. Slidings zijn mogelijk zonder de benen open te halen en de bal stuit als op een normaal veld.

Voordelen
De kustgrasmat verzekert voetbalclubs van een goed bespeelbaar veld, ongeacht de weersomstandigheden. Geplande wedstrijden en trainingen gaan door en de speelomstandigheden zijn vrijwel altijd hetzelfde. De gebruikscapaciteit is veel groter dan die van natuurgras. Een kunstgrasveld is in feite twee velden in één: een trainingsveld en een speelveld.

Mede op basis van de positieve beheertechnische- en speelervaring met de nieuwe kunstgrasmat die vorig jaar is gerealiseerd bij SC 'Gooi heeft de gemeente besloten dat vanaf seizoen 2005-2006 SV Wasmeer en de Zebra's kunnen beschikken over een kwalitatief uitstekende kunstgrasmat.