Gemeente Hilversum

Gooilandplein krijgt een andere, meer ruimtelijke, invulling

In het Definitief Ontwerp voor het Gooilandplein handhaaft het College van Burgemeester en Wethouders de voorgestelde maatregelen om de doorstroming van het autoverkeer op de centrumring te verbeteren. Maar na overleg met de commissie voor Welstand en Monumenten is wel het ontwerp voor de herinrichting van de openbare ruimte voor het Gooilandcomplex duidelijk veranderd. Gooiland krijgt een ruim voorplein dat ruimtelijk meer tegenwicht biedt tegen het verkeersplein.

Doorstroming autoverkeer
Voor een betere doorstroming van het autoverkeer beschouwen Burgemeester en Wethouders de plaatsing van doseerlichten op de Schapenkamp en de Groest en het verleggen van de fietsoversteken nog steeds als onontbeerlijke maatregelen.
De Fietsersbond heeft de beoogde nieuwe situatie verkeersonveilig en onacceptabel genoemd. Bovendien is de bond van mening dat de fietsers niet de oorzaak zijn van de opstoppingen in de Langestraat.

Volgens het collegevoorstel blijkt uit de modelsimulatie dat de fietsers wel mede oorzaak zijn van de files in de Langestraat. Daarnaast is het onmogelijk om doseerlichten te plaatsen waarbij fietsers op de rotonde in de voorrang blijven. Automobilisten die groen krijgen verwachten vervolgens immers achter het verkeerslicht geen fietsers in de voorrang.
Omdat de fietsers ook daadwerkelijk van de rotonde worden weggeleid, verwacht het College géén verkeersonveilige situaties.

Inrichting terrein voor Gooiland
Met het toevoegen van enkele bomen zal het Gooilandplein ruimtelijk worden gekaderd. Zicht op het monument Gooiland en de St. Vituskerk is daarbij een uitgangspunt.
Het voorplein van Gooiland krijgt geen plantsoen, maar dezelfde zwarte bestrating
als de rest van het plein. Middels een drietal vijf meter lange banken en bloembakken met vaste planten wordt aan twee kanten van het plein een aangenaam verblijfsklimaat gecreëerd. Voor Gooiland langs wordt de oude verbindingsweg tussen de Langestraat en de Emmastraat in ere hersteld ten behoeve van het bestemmingsverkeer voor Gooiland. Het wordt een eenrichtingsstraatje vanaf de Emmastraat richting Langestraat. Verhoogde stoepbanden zorgen ervoor dat auto?s niet het voorplein op kunnen rijden.

Fontein
In het centrum van de rotonde blijft de buis van de fontein gehandhaafd. Hij krijgt een donkere kleur en de bestrating eronder wordt vervangen door klimop. Het middendeel van de rotonde wordt ingevuld met bloeiende planten. Dat worden dezelfde als in de bloembakken, waardoor het Gooilandplein met de uniforme bestrating nog meer als een geheel wordt ervaren.
De installatie van de fontein wordt gebruikt om de planten water te geven.

Procedure/uitvoering
Op maandag 18 juli wordt het Definitief Ontwerp Gooilandplein besproken in de
Raadscommissie Verkeer en Buurt.
Naar verwachting zal de uitvoering in september beginnen.