Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

METROPOLIS FESTIVAL MAAKT NAMEN OOGST OFFICIEEL BEKEND

Dinsdagavond heeft Metropolis in de uitzending van Night-liveXS (KinkFm) officieel de namen bekend gemaakt van de bands die zondag 3 juli 2005 op de OOGST podia van het gratis toegankelijk popfestival in het Zuiderpark in Rotterdam zullen optreden.

De selectiecommissie wist uit ruim 300 inzendingen uiteindelijk 17 namen te destilleren van de groepen die het keurmerk 'jonge helden van morgen' tijdens de 17e editie mogen dragen: 3-1 - pistolpop / electro (Amsterdam); Elle Bandita - electropunk (Rotterdam); Garcia - rock (Utrecht); Glenister - gitaarpop (Utrecht); Heavy Lord - doom/ sludge (Hellevoetsluis); Image Treason - metalcore (Amsterdam); The Kevin Costners - indiepop (Nijmegen); Low Point Drains - garage rock 'n' roll (Rotterdam); Palookas - ska (Halsteren); Silence is Sexy - indiepop (Utrecht); SKeTCH enterprise - hiphoppop (Amsterdam); Snatchin' Jenny - poprock (Amersfoort); Suicidal Birds - punk r&r blues (Bakkeveen); urINeSANE - multipunk (Krimpen aan den IJssel); Zwart op Wit - hiphopfunkrock (Groningen)

Metropolis biedt met OOGST aanstormend talent de mogelijkheid zichzelf op het festival te promoten, te verkopen, aandacht te trekken of door te breken in het Nederlandse clubcircuit. Iedere act krijgt 30 minuten speeltijd. Uitgebreide informatie over de geselecteerde acts is binnenkort op www.metropolisfestival.nl terug te vinden. Naast het optreden biedt www.Legaldownload.nl de groepen gratis een eigen muziekwinkeltje op het internet die op iedere gewenste site geplaatst kan worden en waarin onder andere tracks kunnen worden geplaatst die tegen betaling legaal gedownload kunnen worden. De artiest/de band bepaalt zelf de verkoopprijs.

De geselecteerde jonge band urINeSANE staat op 20 mei aanstaande ook in de finale van de Highschool Music Competition die door de Zuid-Hollandse Popunie georganiseerd wordt. De winnaar van dit concours opent het programma op het Popunie-podium, dat dit jaar voor het eerst onderdeel uitmaakt van Metropolis. Als urINeSANE als winnaar van HMC uit de bus komt, dan zal Metropolis een nieuwe naam voor OOGST presenteren.

Het Popunie-podium wordt onder meer gevuld met de bands die de Popunie dit jaar heeft geselecteerd voor de 'Onweerstaanbare 5' promotie-cd: Blo.torch (metal), Maximus Prime (hiphop), Mala Vita (patchanka), Firefly (drum 'n' bass) en Wiseguy! (punkrock 'n' roll). Eerder was al bekend gemaakt dat Mala Vita verhinderd is op 3 juli. Hun plaats zou worden ingenomen door de skagroep Skapiche?!. Ook zij moeten echter verstek laten gaan en worden vervangen door Stenchtown (ska). Kitty Contana, de winnaar van de Grote Prijs van Zuid-Holland 2005 (categorie bands), vult het programma verder aan.

Metropolis wordt door pers en publiek beschouwd als de graadmeter voor het Nederlands clubcircuit. Naast het programma op OOGST en het podium van de Popunie presenteert het eigenzinnige festival op haar hoofdpodium en de tenten van RotownEkkoParadiso en VeraWaterfrontPatronaat bands en artiesten uit binnen- en buitenland die niet of nauwelijks nog te zien zijn geweest op de Nederlandse poppodia en/of op het punt staan door te breken naar een groter publiek.

Maandag jongstleden mocht officieel het optreden van de Canadese Britpopband The Dears op Metropolis officieel naar buiten worden gebracht. Na optredens in Groningen, Amsterdam en Rotterdam afgelopen week is de groep rondom frontman Murray Lightburn doorgereisd naar Japan. Daarna volgt een tour door de Verenigde Staten en op 3 juli keert de band weer terug naar Rotterdam.

Eerder zijn de optredens bevestigd van hun landgenoten Black Mountain, Stars en Death from Above 1979. Black Mountain zwerft van blues naar psychedelica, en van acid rock naar The Velvet Underground. De sterren van Stars schitteren tussen Flaming Lips en Kirsty MacColl en de vergruismachine van het duo Death from Above 1979 verpulvert de rock & roll-oerbeginselen. Ook voor de liefhebbers van hiphop is Metropolis the place to be als het Amerikaanse The Perceptionists acte de presence geeft.

Het programma vermeldt verder Rilo Kiley, eveneens uit de Verenigde Staten, die zijn tenten heeft opgeslagen op het drielandenpunt van indiepop, country en folk. De verwachtingen rondom Secret Machines zijn hooggespannen. Het in thuisland Amerika op handen gedragen gezelschap indierockers moest vorig jaar op het laatste moment verstek laten gaan, maar is nu wel van de partij. Ook de Grote Prijs Winnaars NL Drillem (dance) en Lemonseven (pop/rock) hebben een plaats op het festival gekregen. Het Amerikaanse Hayseed Dixie komt met een aanstekelijke mix van Hillbilly bluegrass, maar dan wel met een knipoog naar AC/DC. The Ponys uit Chicago grazen uit een andere ruif. Zij hebben een brug weten te slaan tussen post-punk en '60s American garage rock. Hippe rock met sixties invloeden, met Hammondorgel, vinden we zondag 3 juli terug bij het Zweedse Mando Diao. De komende dagen zullen er nog meer namen bekend worden gemaakt. Het uit Venezuela afkomstige Desorden Público, ska met salsa, punk & beat invloeden zal in ieder geval de 17e editie van het festival afsluiten.


- Einde bericht -