Politie Groningen

Persberichten maandag 4 juli 2005

Provincie Groningen 04-07-2005 -

Snelheidscontroles regio: zondag
Noordbroek: Rijksweg N33
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 993 voertuigen, aantal overtredingen: 5, hoogst gemeten snelheid: 119 km.
Lauwerzijl: Stadsweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 260 voertuigen, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 109 km.
Garmerwolde: Provincialeweg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 945 voertuigen, aantal overtredingen: 9, hoogst gemeten snelheid: 99 km.
Aduard: Heereweg
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 520 voertuigen, aantal overtredingen: 58, hoogst gemeten snelheid: 76 km.

Bourtange: auto te water
Een 22-jarige automobilist uit Vlagtwedde reed zondagavond door nog onbekende oorzaak met zijn auto in het water van het Bourtangerkanaal in Bourtange. De bestuurder en zijn meerijdende vriendin (17) konden op eigen kracht en zonder letsel de auto verlaten. De auto toall loss is door een berger uit het kanaal getakeld.

Visvliet: politie houdt dronken automobilist aan
De politie heeft zondagavond aan de Heirweg in Visvliet een 57-jarige automobilist uit Kollum aangehouden. De bezocht een café en bij zijn vertrek reed hij met zijn wagen tegen twee geparkeerde autos aan. Hij reed door maar werd kort daarna klem gereden door één van de benadeelden die hem, nadat hij de politie had gebeld, terug bracht naar het café. De verdachte, die aanvankelijk weigerde aan het politieonderzoek mee te werken, werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar werd bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 2.75 promille vastgesteld. Na verhoor is de man met een rijverbod en een proces-verbaal voor rijden onder invloed heengezonden. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Bierum: kind valt uit boom
Een 8-jarige jongen uit Bierum is zondagmiddag tijdens het spelen uit een boom gevallen aan de Dr. Poelmanweg in zijn woonplaats. Ambulance en traumahelikopter rukten uit maar bij onderzoek bleken de verwondingen mee te vallen. Het kind is voor de zekerheid voor medische check overgebracht naar een ziekenhuis.

Ten Boer: jeugd pakt fietsendieven
Zondagmiddag werd bij een kerk in Ten Boer een fiets gestolen. Een inwoner van Ten Boer zag korte tijd later twee onbekende jongens met de fiets rijden. De man verloor de beide knapen uit het oog maar waarschuwde wel de politie. Het signalement van de daders en de fiets verspreidde zich snel door het dorp. Later in de middag zag een groep voetballende jongens de beide verdachten, met twee fietsen, aan de Provincialeweg in Ten Boer. De groep achtervolgde de beide knapen en belette hen de doorgang. De verdachten gooiden de fietsen weg en trachtten te vluchtten. Ze werden echter door de groep achtervolgd en in het Ten Boersterbos gaven de fietsendieven de vlucht op. Ze werden aangehouden door de vader (politieman) van één van de voetballende jongens. De verdachten twee vijftienjarige knapen uit Groningen werden overgedragen aan een politiepatrouille en meegenomen naar het bureau, Ze zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Eén van de fietsen die ze bij zich hadden bleek zondagmiddag te zijn gestolen bij een woning in Ten Boer. De bij de kerk gestolen fiets werd in het Ten Boersterbos aangetroffen. Beide fietsen zijn inmiddels terug bij de rechtmatige eigenaren. Naar de herkomst van de andere fiets die de verdachten bij zich hadden wordt nader onderzoek gedaan.

Delfzijl: man met nepvuurwapen aangehouden
De politie heeft zondagmiddag aan de Spaansestraat in Delfzijl een 20-jarige man uit die plaats aangehouden. Hij wordt verdacht van bedreiging. De verdachte kreeg om nog onbekende reden onenigheid met een 40-jarige plaatsgenoot. De verdachte trok daarbij een vuurwapen en dreigde daarmee in de richting van zijn opponent. Die wist de politie te waarschuwen en op zijn aanwijzingen kon de politie de verdachte even later aanhouden. De man bleek in het bezit te zijn van een neppistool, welk wapen echter wel valt onder de bepalingen van de Wet Wapens en Munitie. Hij is meegenomen en ingesloten voor nader onderzoek.